Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Branden i Barnum’s American Museum 1865 var en av de ­dittills värsta i New York.

© New York Public Library
Samhälle - Katastrofer

Valar kokades ­levande när ­museet brann

Barnum's American Museum i New York var en av stadens mest berömda attraktioner, men 1865 slog tragedin till. En gnista antände en våldsam brand, och snart gick hela byggnaden upp i lågor.

En av New Yorks mest kända attraktioner i ­mitten av 1800-talet var Barnum’s American Museum,uppkallat efter upphovsmannen P.T. Barnum.

Det var en kombination av museum, zoo och freakshow, där besökare kunde upp­leva vaxfigurer, loppcirkus och en trästam som Jesu lärjungar påstods ha suttit på.

Museet var en så viktig symbol för staden att en grupp sydstatssoldater i november 1864 gjorde ett misslyckat försök att bränna ner det.

I juli 1865, ett par månader efter att inbördes­kriget avslutats, inträffade dock tragedin. En gnista i museets ena flygel antände snabbt en våldsam brand, som förtärde hela byggnaden.

Apor flydde från brinnande inferno

Branden hade brutit ut i närheten av en av museets ­största attraktioner – ett enormt akvarium med två vitvalar. Att rädda de stora djuren visade sig omöjligt, och efter några timmar kokades de levande.

I gengäld slapp många av museets apor ut ur det brinnande infernot och hoppade från hustak till hustak för att komma undan. De flesta aporna sköts av polisen.

Inga människor omkom i branden, men otaliga föremål från bland annat det amerikanska frihetskriget (1775–1783 ) gick förlorade.

Bilden visar museet 1868 efter ännu en brand. De många bränderna fick till slut museets ägare – den berömde showmannen P. T. Barnum – att gå vidare till politik och cirkusindustrin.

© Old Stereoscope Image/Wikipedia

Läs också:

Katastrofer

Historien om Titanic behöver skrivas om

17 minuter
Katastrofer

Historien om Titanic behöver skrivas om

2 minuter
Katastrofer

Himlafenomen skickade Titanic på kurs mot döden

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj