Valar kokades ­levande när ­museet brann

Barnum's American Museum i New York var en av stadens mest berömda attraktioner, men 1865 slog tragedin till. En gnista antände en våldsam brand, och snart gick hela byggnaden upp i lågor.

Branden i Barnum’s American Museum 1865 var en av de ­dittills värsta i New York.

© New York Public Library

En av New Yorks mest kända attraktioner i ­mitten av 1800-talet var Barnum’s American Museum,uppkallat efter upphovsmannen P.T. Barnum.

Det var en kombination av museum, zoo och freakshow, där besökare kunde upp­leva vaxfigurer, loppcirkus och en trästam som Jesu lärjungar påstods ha suttit på.

Museet var en så viktig symbol för staden att en grupp sydstatssoldater i november 1864 gjorde ett misslyckat försök att bränna ner det.

I juli 1865, ett par månader efter att inbördes­kriget avslutats, inträffade dock tragedin. En gnista i museets ena flygel antände snabbt en våldsam brand, som förtärde hela byggnaden.

Apor flydde från brinnande inferno

Branden hade brutit ut i närheten av en av museets ­största attraktioner – ett enormt akvarium med två vitvalar. Att rädda de stora djuren visade sig omöjligt, och efter några timmar kokades de levande.

I gengäld slapp många av museets apor ut ur det brinnande infernot och hoppade från hustak till hustak för att komma undan. De flesta aporna sköts av polisen.

Inga människor omkom i branden, men otaliga föremål från bland annat det amerikanska frihetskriget (1775–1783 ) gick förlorade.

Bilden visar museet 1868 efter ännu en brand. De många bränderna fick till slut museets ägare – den berömde showmannen P. T. Barnum – att gå vidare till politik och cirkusindustrin.

© Old Stereoscope Image/Wikipedia