Shutterstock
Domedagsklocka

Vad är domedagsklockan?

När domedagsklockan slår midnatt är det ute med mänskligheten. Så lyder det hypotetiska scenariot, när en forskargrupp försöker illustrera hur nära människan är att utplåna jorden.

Domedagsklockan är en symbolisk klocka, som räknar ner till jordens undergång genom en mänskligt orsakad katastrof. Idén till klockan kläcktes 1945 av några av de forskare som under andra världskriget deltog i det amerikanska Manhattanprojektet och bidrog till utvecklingen av den första atombomben.

Efter att atombomberna fällts över Hiroshima och Nagasaki försökte forskarna med domedagsklockan uppmärksamma hur deras arbete med atomens inneboende kraft kunde få ödesdigra konsekvenser för mänskligheten.

”Vi sitter fast i en farofylld tid, som inte erbjuder vare sig stabilitet eller säkerhet.” Sharon Squassoni, professor vid George Washington University.

Jorden går under vid midnatt

Domedagsklockan presenterades 1947, och tanken är att jorden kommer att gå under, när klockan slår midnatt. Klockan är därför en indikator på hur nära undergången mänskligheten är.

Den symboliska domedagsklockan ”ställs” av forskare från den ideella organisationen The Bulletin of the Atomic Scientists. De möts en gång om året för att bedöma hur nära okontrollerade vetenskapliga och tekniska framsteg är att utplåna jorden.

Vid bedömningen tar forskarna hänsyn till de negativa konsekvenserna av framför allt kärnvapen, klimatförändringar och ny teknik.

Domedagsklocka

När domedagsklockan slår midnatt är mänskligheten – i alla fall enligt de forskare som står bakom klockan – dömd till undergång.

© Shutterstock

“Vi sitter fast i en farofylld tid”

När klockan introducerades stod den på 23.53. Sedan dess har klockan ställts tillbaka åtta gånger och fram sjutton gånger. Längst från undergången var mänskligheten 1991, då klockan visade 23.43. Närmast kom vi i januari 2023, då klockan visade 23.58.30 – alltså 90 sekunder från utplåning.

Kriget i Ukraina, men även försämrade möjligheter att bekämpa klimatförändringar på grund av kriget, ligger till grund för att forskarna flyttat fram visarna.

”Vi sitter fast i en farofylld tid, som inte ger vare sig stabilitet eller säkerhet”, har Sharon Squassoni, professor vid George Washington University, sagt. Han är en av dem som ställer domedagsklockan.

VIDEO: Nio fakta om domedagsklockan

Video