Shutterstock
Flygsäkerhet, 11 september 2001

Tre saker 9/11 har inneburit för din flygsäkerhet

Efter terrorattacken i New York den 11 september 2001 har flygbolag världen över infört säkerhetsåtgärder som ska förhindra framtida terrordåd med eller på flygplan.

Hela världen chockades, när män från den islamistiska terrororganisationen al-Qaida kapade två passagerarflygplan och kraschade dem rakt in i World Trade Center i New York den 11 september 2001. Konsekvenserna av terrordådet var många, inte minst med avseende på flygsäkerhet.

De följande åren införde regeringar och flygbolag världen över en mängd åtgärder, som skulle förhindra nya terrordåd. Antiterroråtgärderna är många, men de kan delas in i tre större grupper.

1: Passkontroll säkerställer identiteten

Flygsäkerhet, pass, internationell

Utan giltigt pass är det nu i stort sett omöjligt att komma ombord på ett passagerarflygplan.

© Shutterstock

Flera av terroristerna den 11 september hade bristfälliga id-handlingar, men fick trots det lov att gå ombord på planen. Anledningen var att flygplanen inte skulle lämna USA, eftersom de var inrikesflighter.

I dag måste alla passagerare kunna visa upp giltig legitimation utfärdad av myndigheterna för att få komma ombord på en inrikesflygning. Flygbolagen säkerställer även att allt bagage ombord på planet checkats in av passagerare som är med på planet.

2: Skannrar avslöjar dolda vapen

Flygsäkerhet, flygplats, skanner

Alla passagerare måste passera genom en helkroppsskanner, som avslöjar dolda föremål.

© Shutterstock

Fyra av terroristerna gav utslag i metalldetektorn. Männen undersöktes därför med en bärbar skanner – men fick ändå lov att gå ombord på sina respektive flygplan. Samtliga terrorister medförde vapen, men innan attacken mot World Trade Center var det på många avgångar i USA tillåtet att medföra knivar, så länge de inte var längre än tio centimeter.

I dag är det förbjudet att ta med vassa eller spetsiga föremål och mer än 100 milliliter vätska. Sistnämnda beror på att terrorister inte ska kunna ta med sig stora mängder flytande sprängmedel.

Flygplatser har dessutom utrustats med bättre helkroppsskannrar, som med hjälp av elektromagnetiska strålar kan avslöja dolda föremål på kroppen. Allt handbagage skannas separat.

3: Piloterna och cockpit är bättre skyddade

Flygsäkerhet, flygplats, flygplan, cockpit

Kapare har i dag i det närmaste ingen chans att ta sig in till piloterna i cockpit.

© Shutterstock

Även ombord på flygplanen har säkerheten förbättrats. I dag har många plan en tjock, skottsäker dörr in till cockpit, och dörren kan endast öppnas inifrån. En del flygplan har även kameraövervakning, så att piloterna kan hålla ett öga på vad som händer i kabinen.

På amerikanska flygplan har piloter i dag även tillåtelse att bära skjutvapen, under förutsättning att de är utbildade på vapnet och har licens för det.