Shutterstock

Titanics packade bagare överlevde på whisky

När Titanic sjönk natten den 15 april 1912 drack fartygets bagare sig plakat på whisky. En skyhög promille räddade hans liv.

När passagerarfartyget Titanic i april 1912 gick på ett isberg, tog chefsbagaren Charles Joughin katastrofen med upphöjt lugn.

Han skicka­de upp 50 bröd till de frysande passagerarna på däck och gick sedan ner i sin hytt för att ta ett glas whisky. Sedan gick den 33-årige bagaren upp på däck igen och började lyfta ner kvinnor och barn i livbåtarna.

När det blev hans egen tur, gav han platsen åt en passagerare och återvände till sin hytt för att dricka.

Först när däcket var i princip tomt, och vattnet täckte golvet i Joughins hytt, stapplade han upp igen och började kasta däcksstolar till de personer som befann sig i vattnet.

VIDEO – Se bagaren i ”Titanic”:

Efter ännu ett besök i hytten klättrade Joughin ut på utsidan av räcket i aktern.

När Titanic strax därpå bröts i två, sjönk Joughin ner i vattnet tillsammans med fartyget, som om det var en hiss.

I två timmar simmade han omkring i det iskalla vattnet, tills han plockades upp av en livbåt.

Enligt experter överlevde Joughin sannolikt för att han i sitt berusade tillstånd var helt orädd, så att han inte greps av pa­nik och förlorade värme och energi.