Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nyassyriska riket klimat torka

Svår torka blev slutet för nyassyriska riket

Inom loppet av bara några år föll det mäktiga nyassyriska riket i dagens Irak, och dess största städer lades i ruiner. Nu tror forskarna att de har kommit fram till orsaken.

Getty Images

Nya studier visar att ett av forntidens största mysterier, nyassyriska rikets fall, berodde på klimatförändringar som påminner om dem vi står inför i dag.

Omkring år 670 före Kristus härskade assyrierna i dagens Irak över världens dittills största rike. Bara några årtionden senare hade riket utplånats av sina tidigare så underlägsna fiender, och huvudstaden Nineve med sina tolv kilometer försvarsmurar lagts i ruiner.

Droppstenar avslöjar nederbörd och temperatur

För historikerna har det varit en gåta hur riket kunde falla så snabbt, men enligt en studie av forskare vid Yale University och California State University i USA berodde assyriernas fall på klimatförändringar.

Forskarna undersökte syrehalten i droppstenar i en grotta 30 mil från Nineves ruiner. Utifrån syrehalten kunde de kartlägga nederbörden och temperaturen i området under de senaste fyratusen åren.

Nyassyriska riket krig torka

Under loppet av några få århundraden erövrade assyrierna enorma områden och byggde upp forntidens dittills största rike, som kännetecknades av en extrem brutalitet och deportering av hela folkslag.

© Shutterstock

Nyassyriska riket blev Orientens lejon

  • 883 före Kristus

    Assyrierna erövrar sina grannstater.

  • 671 före Kristus

    Egypten besegras. Nyassyriska riket når sin största utbredning.

  • 612 före Kristus

    Nyassyriska riket och dess huvudstad Nineve utplånas av sina fiender.

Drabbades av 125 års torka

Analysen visar att det assyriska kärnlandet från cirka år 675 före Kristus drabbades av en extrem torka som varade i 125 år. Rikets nedgångsperiod, som började cirka år 660 före Kristus, sammanfaller med den långa torkperioden.

För assyrierna, som var helt beroende av jordbruket, blev de uteblivna regnen en katastrof som gjorde att deras rike gick under.

Enligt forskarna visar studien hur stora konsekvenser långvarig torka kan få, både då och i dag.

Läs också:

Katastrofer

Historien om Titanic behöver skrivas om

17 minuter
Katastrofer

Himlafenomen skickade Titanic på kurs mot döden

2 minuter
titanic bärgning dom
Katastrofer

Chockerande dom: Företag får tillstånd att skära sig in i Titanic

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj