Strax efter midnatt den 26 april 1986 exploderar reaktor 4 på kärnkraftverket Tjernobyl i Ukraina, efter att ett rutintest gått fullkomligt snett.
Radioaktivt material från reaktorn slungas ut på byggnadens tak, och ett moln av radioaktiva partiklar släpps ut i den svala nattluften.
De flesta känner till katastrofen i Tjernobyl, som ledde till den värsta kärnkraftsolyckan i historien.
Men ska man tro HBO:s utmärkta miniserie Chernobyl, var det inte bara kärnkraftverket som drabbades av en härdsmälta – det var hela den sovjetiska statsapparaten.
Video: Se trailern till ”Chernobyl”
Sanningen var första offret
”När folket ställer frågor som inte gagnar dem måste vi säga åt dem att de ska sköta sitt arbete och överlåta statens angelägenheter åt staten”, säger en äldre sovjetisk politiker i serien.
Strax därefter fattar myndigheterna beslut om att spärra av staden Pripjat, som är granne med kärnkraftverket, och bryta samtliga telefonförbindelser.
Det är bara en av många gåshudsframkallande scener som hjälper seriens upphovsperson Craig Mazins att föra fram sitt budskap: makthunger, blind tilltro till auktoriteter, ofattbar inkompetens och statligt förnekande av fakta fick katastrofen i Tjernobyl att eskalera och utsatte flera tusen människor för enorma risker.
Serien upprepar felaktigt påstående

Serien: Ofött barn absorberar strålning
Ljudmila Ignatenkos make har utsatts för så mycket radioaktiv strålning att han ”smittar” henne med den. Hon överlever enbart för att det barn hon bär i magen absorberar strålningen – med döden som följd.

Fakta: Strålning kan inte smitta mellan personer
Ljudmila Ignatenko påstod mycket riktigt 1996 att hennes foster ”absorberade all radioaktiviteten” från maken. Det stämmer inte. Radioaktivitet kan inte överföras från en person till en annan på det sättet.
Chernobyl bygger på framför allt den prisbelönta boken Bön för Tjernobyl av Svetlana Aleksijevitj, som genomförde mer än 500 intervjuer med ögonvittnen till olyckan.
Andra delar av serien tonas å andra sidan ner, till exempel de officiella redogörelser för olyckan som Sovjetunionen publicerade 1986 och som 1992 reviderades av Ryssland. Seriens upphovsperson Craig Manzin är ärlig med att Chernobyl inte ger hela sanningen.
Som han sa till den amerikanska mediesajten Vox efter seriens premiär 2019:
”Det sista jag vill säga till folk är: ’När du har sett den vet du sanningen’. Nej, det gör du inte. Du känner till en del av sanningen – och du vet att en del av den har dramatiserats.”
Strålningen framställs som dödligare

Serien: Pripjats invånare dör inom några timmar
Flera av grannstaden Pripjats invånare, bland annat många barn, dör nästan omedelbart på sjukhuset efter olyckan i Tjernobyl. Dödsorsaken är akut strålningssjuka.

Fakta: Civila dog inte så snabbt
Att få akut strålningssjuka kräver en dos av 1 000 millisievert. De boende i Pripjat utsattes för uppskattningsvis omkring 30 millisivert, vilket motsvarar strålningen från tre datortomografiundersökningar.
Därmed inte sagt att Chernobyl inte lyckas föra fram den – för Sovjetunionen – obekväma sanningen i ljuset.
Flera av scenerna är hämtade direkt ur verkligheten. Ett tal som hölls för saneringspersonalen på kärnkraftverket kommer till exempel direkt från en dokumentärinspelning.
Forskaren Valerij Legasov, som är en central karaktär i serien, hängde sig mycket riktigt på tvåårsdagen för olyckan, klockan 01.23.45 på natten.
Dessutom har kontrollrummet på verket återskapats in i minsta detalj, och just det extremt detaljerade porträttet av Sovjetunionen anno 1986 är kanske seriens största tillgång.
Rekvisita som kläder, telefoner, bandspelare och skolväskor härrör från perioden, och mycket av det har köpts på lokala loppmarknader.
Forskare framställs som hjältar

Serien: Forskare utmanar makthavarna
I Chernobyl framställs flera av forskarna som hjältar, som utkämpade en envis kamp mot den sovjetiska statsapparaten för att få fram sanningen.

Fakta: Forskarna var inga hjältar
Den sovjetiska regimen bekämpade alla som protesterade mot den officiella linjen, och det finns inga uppgifter om forskare som öppet kritiserade de styrande.
Men medan skildringen av den repressiva diktaturen är mästerligt utförd, är det värre ställt med vetenskapen.
Serien hävdar bland annat att strålningen var så kraftig att alla de personer som stod på en bro i grannstaden Pripjat under olyckan avled kort därefter. Men det finns inga dokumenterade uppgifter om att strålningen tog livet av en enda person på bron.
Serien får det även att se ut som om personer som utsatts för höga strålningsdoser kan kontaminera andra genom närkontakt. Det är inte heller sant.
Video: Se serien sida vid sida med autentiska bilder från katastrofen
Rysk version får massiv kritik
Chernobyl blev en stor framgång för HBO, men i Moskva var politikerna inte glada över att den smutsiga gamla byken drogs fram. Flera ryska politiker kallade serien för ”anti-sovjetisk skit”.
Därför visade statlig rysk tv år 2021 ett svar på USA:s ”propaganda” – den patriotiska katastroffilmen Chernobyl: Abyss, som följer de hjältemodiga brandmännens kamp för att släcka branden i kärnkraftverket. Filmen kritiserades dock kraftigt för att tona ner statens och politikernas ansvar.
I en kommentar till katastroffilmen sa den frispråkige, pensionerade sovjet-generalen Nikolaj Tarakanov, som befann sig vid kärnkraftverket i samband med olyckan:
”Den här filmen lär oss inget.”
Det gör å andra sidan Chernobyl. Serien påminner oss om hur illa det kan gå, när mänskliga misstag, förtigande av sanningen och maktfullkomlighet får lov att styra – en läxa som dessvärre är lika viktig i dag som den var 1986.
