Merie Weismiller Wallace/Image Supplied By Capital Pictures/Ritzau Scanpix
Rose och Jack Titanic

Recension: ”Titanic” är kungen av katastroffilmer

Filmatiseringen av den berömda förlisningen 1912 blev alla tiders kassasuccé. Det beror inte minst på filmens oerhörda fokus på historiska detaljer.

När RMS Titanic stävade ut från Southampton den 10 april 1912, stod 100 000 personer på kajen och beundrade den 269 meter långa och 52 310 ton tunga lyxångaren. Titanic var världens största och dyraste fartyg, och världens alla tidningar hade i månader skrivit om dess fantastiska egenskaper och prakt.

”Inte ens Gud kan sänka detta skepp” hävdade rederiet bakom Titanic, White Star Line, självsäkert. Den 15 april 1912 skulle det dock visa sig att det räckte med ett isberg för att skicka det osänkbara fartyget till havets botten.

Historien om Titanic är den ultimata berättelsen om hur katastrof följer på människans hybris, och regissören James Camerons filmatisering av den berömda förlisningen kan nu ses på Disney+.

Se den ursprungliga trailern till ”Titanic” från 1997

En historisk triumf

Med en budget på över 200 miljoner dollar slog ”Titanic” rekordet för världens dyraste film, när den hade premiär. Specialeffekterna saknade motstycke 1997, och ”Titanic” blev den största kassasuccén någonsin med sammanlagt cirka 2,2 miljarder dollar i intäkter globalt sett.

En stor del av framgången beror utan tvekan på filmens förmåga att förflytta publiken tillbaka till 1912. Det irländska varvet Harland & Wolff, som byggde Titanic, gav Cameron och hans team tillgång till bolagets privata arkiv och bistod med ritningarna till fartyget, som filmteamet använde för att återskapa delar i skala 1:1.

Hytterna, möblerna, bestick och porslin och den berömda trappan upp till första klass återskapades in i minsta detalj. Det gäller även kläderna, och flera klänningar är kopierade från förlagor i en fransk modetidskrift från 1912.

Ägaren drev på Titanic

Titanic engine
© WordPress

Filmen: Farten beseglar fartygets öde

”Pressen vet hur stort Titanic är. Nu vill jag att de ska förundras av hennes fart”, säger rederiets direktör J. Bruce Ismay i filmen och får kaptenen att öka farten. När isberget dyker upp går det inte att bromsa fartyget i tid.

Titanic man
© Universal History Archive/Getty Images

Fakta: Vittne pekade ut rederiets direktör som fartdåre

Efter förlisningen av Titanic vittnade passageraren Elizabeth Lines under sjöförhöret. Hon berättade att hon hade hört Ismay och kaptenen prata om att Titanic skulle kunna nå New York en dag tidigare än planerat om man ökade farten.

Bortser man från den fiktiva kärlekshistorien mellan den fattige Jack Dawson (Leonardo DiCaprio) och överklassflickan Rose Dewitt Bukater (Kate Winslet), följer ”Titanic” historien närmast slaviskt.

Som James Cameron sa efter premiären: ”Om du reste tillbaka i en tidsmaskin, så är detta vad du skulle ha sett.”

De många biroller och statister som Jack och Rose möter under filmens gång är baserade på riktiga passagerare och besättningsmedlemmar från resan 1912 – från chefskonstruktören Thomas Andrews, som sittande i den eleganta röksalongen går under med fartyget, till den katolske prästen Thomas Byles, som under de sista timmarna lät mer än hundra personer bikta sig och gav dem syndernas förlåtelse.

Imponerande är också de många små detaljer som James Cameron frikostigt bjuder på. När Titanic träffade isberget varade kollisionen exakt 37 sekunder. Tar du tiden i filmen, sträcker kollisionen sig över exakt 37 sekunder.

Kikarna var inlåsta

Titanic
© LANDMARK MEDIA/Imageselect

Filmen: Isberget är en chock

”Isberg föröver”, skriker Frederick Fleet från utkikskorgen på Titanic , när han får syn på isberget. Utkikarna saknar kikare, som kanske hade gjort att de upptäckt isberget tidigare och förhindrat katastrofen.

Kikare
© Mario Tama/Getty Images & Shutterstock

Fakta: Inlåsta kikare hade kunnat rädda Titanic

Kikarna var inlåsta i ett skåp i utkikskorgen. Nyckeln fanns hos en besättningsman som fått sparken några dagar före jungfruresan.

Små brister drar inte ner helheten

James Cameron anställde två Titanic-historiker för att granska alla historiska detaljer och en expert på vett och etikett anlitades för att lära skådespelarna hur överklassen uppförde sig 1912.

”’Titanic’ är en kärlekshistoria med en omsorgsfullt skapad fernissa av historia”, har Cameron sagt. Och det är just de historiska detaljerna som gör filmen till en triumf.

Ett fåtal små skönhetsfel gör emellertid att ”Titanic” inte får det absoluta toppbetyget.

I synnerhet porträttet av styrmannen Will Murdoch är kontroversiellt. I filmen skjuter han två män som försöker klättra ner i livbåtarna, varpå han tar sitt eget liv. I själva verket räddade han flera hundra personer i samband med förlisningen. Will Murdochs 80-årige nevö fick 1998 en ursäkt av filmbolaget för skildringen av hans släkting.

Teori bekräftades av fyndet av Titanics vrak

Titanic skepp
© LANDMARK MEDIA/Imageselect

Filmen: Titanic knäcks på mitten

Klockan 02.20 slocknar ljuset på det sjunkande fartyget, och Titanic knäcks på mitten mellan tredje och fjärde skorstenen. Strax därpå försvinner fartygets båda delar under ytan.

Titanic skepp
© NOAA/Institute for Exploration/University of Rhode Island

Fakta: Vraket bekräftar vittnesmålen

Åtskilliga ögonvittnen beskrev hur Titanic bröts i två delar, men det bekräftades först när Robert Ballard 1985 fann vraket av Titanic på 4 500 meters djup.

En av filmens mest hjärtskärande scener är också påhittad. När passagerare i tredje klass försöker ta sig upp på däck hejdas de av en låst stålgrind. Enligt den brittiska rapporten om förlisningen, ”British Inquiry Report”, var passagerarna emellertid inte inlåsta.

Små misstag av det slaget påverkar emellertid inte den sammantagna bilden av ”Titanic” som en ovanlighet i Hollywood: En episk katastroffilm, som både går rakt in i hjärtat på publiken och återskapar historien med så stor autenticitet att du kommer på dig själv med att famla efter en flytväst, när fartyget sjunker.

5 stjerner

VÄRLDENS HISTORIAS BETYG: 5/6 STJÄRNOR