DHA Photo
Gaziantep borg jordskalv

Jordskalvet i Turkiet förvandlar romersk borg till ruin

Det fasansfulla jordskalvet i Turkiet leder inte bara till oerhörda mänskliga förluster. Många hundra år gamla kulturarv har också förstörts, bland annat en borg som har överlevt sedan antiken.

Dödssiffran efter det värsta jordskalvet i Turkiet sedan 1939 fortsätter att stiga, men det står redan klart att även landets kulturarv drabbats hårt.

Staden Gaziantep i södra Turkiet har i århundraden hyst en praktfull borg från antiken, men under det kraftiga jordskalv som drabbade Turkiet och Syrien den 6 februari förstördes den nästan 1500 år gamla borgen mer eller mindre helt.

Bilder och filmer från Gazientep visar hur stora sektioner av borgens murar har rasat nedför den sluttning som den stod på.

Den antika borgen rasade under skakningarna

Video afslører de omfattende skader på oldtidsborg i Tyrkiet.

Den turkiska nyhetskanalen VOA har publicerat dessa bilder, som visar den gamla borgen efter jordskalvets förödelse.

Kan troligen bli som ”ny” igen

Redan under hettiterna (ca 1600–11000 f.Kr) användes klippan som reser sig över Gaziantep som utkikspost. Romarna byggde ut platsen på 200-talet efter Kristus, och den bysantinske kejsaren Justinianus I färdigställde den nuvarande borgen omkring år 565.

Borgen byggdes ut åtskilliga gånger och användes av osmanerna ända in på 1800-talet. Den restaurerades i början av 2000-talet och blev en turistattraktion. Nu väntar ett omfattande arbete med att reparera skadorna.

Experterna är emellertid hoppfulla: ”Vi har egentligen inte gått miste om något bara för att en mur har kollapsat. Med lite skicklighet kan den rekonstrueras”, säger Ingolf Thuesen, som är arkeolog och lektor med Mellanöstern som specialitet vid Köpenhamns universitet.

Även den stora Şirvani-moskén i närheten av borgen har fått omfattande skador. Taket och en av väggarna har rasat.