AP/Ritzau Scanpix
Uppror i Kairo

Vad var orsaken till ”svarta lördagen” i Egypten?

I januari 1952 går den brittiska armén till angrepp mot en grupp egyptiska soldater som gör uppror mot kolonialmakten. Dagen efter, när nyheten når huvudstaden Kairo, bryter helvetet ut.

”Svarta lördagen” kallas de våldsamma oroligheter som drabbade Egyptens huvudstad Kairo lördagen den 26 januari 1952. Upproren resulterade i plundring och nedbränning av omkring 750 byggnader runtom i storstaden. Bland annat hotell, restauranger, banker, snabbköp, biografer och kaféer lades i ruiner.

Orsaken till våldsamheterna var ett brittiskt angrepp dagen innan mot en egyptisk regeringsbyggnad och några baracker i staden Ismailia, som kostade 50 egyptiska soldater och poliser livet.

De lätt beväpnade soldaterna angreps med maskingevär och stridsvagnar, och brutaliteten väckte stor vrede bland egyptierna. Invånarna i Kairo strömmade ut på stadens gator för att protestera mot Storbritannien, som kontrollerat Egypten sedan år 1882.

Uppror i Kairo

De antibrittiska upproren i Kairo gick bland annat ut över biografen Rivoli Cinema, som var brittiskägd.

© AP/Ritzau Scanpix

Männen bakom upproret hade fritt spelrum

Medan polisen och säkerhetsstyrkorna lyste med sin frånvaro togs de spontana demonstrationerna snart över av organiserade grupper. Ledarna för dessa styrde folkmassorna mot byggnader som antingen var brittiskägda eller hade kopplingar till Storbritannien.

De organiserade grupperna ledde nedbränningarna och plundringarna, men vilka männen bakom svarta lördagen var är fortfarande oklart.

Oroligheterna, som blev startskottet för en period av politisk oro, slutade med en statskupp i juli 1952, som ersatte den västvänliga monarkin med en republik. Fyra år senare, 1956, lämnade britterna Egypten.