History Channel

Arkeologer hittar vrakdel från USA:s värsta rymdfartskatastrof

Amerikanska marinarkeologer sökte igenom havsbottnen i Bermudatriangeln – på jakt efter flygplan och fartyg från andra världskriget – när de utanför Florida fann rester av Nasa:s tragiska fiasko 1986.

Under inspelningen av en ny tv-dokumentär till History Channel snubblade marinarkeologer över vrakrester som uppenbarligen inte kom från vare sig ett fartyg eller ett flygplan.

Dykarna var på jakt efter ett sjöflygplan som försvann under andra världskriget.

Medan de sökte av havsbottnen i den mytomspunna Bermudatriangeln fick de i stället syn på ett 4,5 meter långt metallföremål med ljusa keramiska plattor på.

VIDEO: Se när dykarna gör fyndet

Video

Dykarna sopade bort sanden från föremålet och bilderna av det visades senare för den tidigare astronauten Bruce Melnick, som trodde att det kunde vara en del från rymdfärjan Challenger.

I januari 1986 exploderade Challenger endast 73 sekunder efter uppskjutningen från
Cape Canaveral i Florida. Samtliga sju ombord omkom.

Rymdfärjan Challenger exploderade i ett eldhav den 28 januari 1986.

© Kennedy Space Center

Nasa identifierar plattorna

Efter närmare undersökningar kan Nasa bekräfta att det upphittade föremålet är en del av rymdfärjan.

Keramiska plattor av bland annat borosilikatglas skyddade Challengers sårbara delar mot friktionsvärme – och det var sådana som dykarna sett på havsbottnen.

Plattorna skulle skydda farkosten och astronauterna mot den extremt höga temperatur som uppstår när farkosten tränger in i jordens atmosfär. Så långt hann Challenger emellertid inte. Otäta packningar gjorde att bränsle sipprade ut och antändes.

Challenger-katastrofen blev USA:s första dödliga olycka med en rymdfarkost.