Kammarjungfru, husa, köksa ...
Ett förmöget hem i slutet av 1800-talet kunde ha en stor stab av tjänstefolk anställd. Men vad skiljde egentligen en husa från en köksa – och vad gjorde en kammartjänare?

Östgötska Bjärka-Säby slotts tjänare samlade i köket. Foto från 1909.
Under 1800-talet avfolkades landsbygden och städerna växte explosionsartat. En ökande befolkning, låg giftermålsfrekvens och industrialismens genombrott gjorde sammantaget att landsbygdens unga män och kvinnor sökte lyckan i storstäderna.
Jämfört med tunga arbeten inom industrin eller i den livliga byggbranschen var det attraktivt att ta anställning som tjänstefolk i finare hushåll. Det ställdes inga krav på någon formell utbildning, men däremot på social kompetens, snygghet och ett gott uppförande.
Tjänarnas löner var ofta ganska låga och de förväntades i princip ständigt vara på plats, men förmåner som arbetskläder, eget rum och moderniteter som underlättade arbetet gjorde det ändå mödan värt.
En förmögen familj kunde ha ett tiotal tjänare eller ännu fler – beroende på hushållets storlek varierade såväl antalet anställda liksom vilka arbetsuppgifter som ingick i respektive tjänst.
Kammarjungfru och kammartjänare
Kammarjungfrun skulle bistå husets härskarinna vid morgon- och kvällsbestyren med tvätt, hårkamning och påklädnad, och ansvarade även för fruns garderob och husets linneförråd. Hon lappade, lagade och ansvarade för att linnet tvättades, ströks och manglades. Kammarjungfrun hade även förtroendet att ensam städa sin matmors sovrum.
FÅ POPULÄR HISTORIAS NYHETSBREV – VARJE VECKA!
Kammartjänaren var kammarjungfruns manliga motsvarighet och ansvarade för att hjälpa herrn i huset med den personliga hygienen och garderoben. Han tog fram de kläder som skulle användas för dagen och assisterade vid på- och avklädning. Kammartjänaren kunde också hjälpa betjänten att servera vid herrskapets middagar.
Betjänten ansvarade för allt dyrbart
Betjänten rörde sig vanligtvis mellan matsalen, vinkällaren och serveringsrummet. Oftast var han ansvarig för allt dyrbart, som vin, silver och gäster. Kom det gäster ringde portvakten, om en sådan fanns anställd, till betjänten som visade in besöket till herrskapet i mottagningsrummet.
Betjänten skulle också vara herrn i huset behjälplig genom att uträtta ärenden och göra inköp av mer privat karaktär.
Husjungfrun diskade och städade
Husjungfruns arbetsuppgifter innefattade allt som rörde hushållet. Ibland ingick att diska herrskapets servis efter alla måltider och sköta en stor del av städningen i hemmet. I hushållet fördelades den dagliga städningen mellan flera olika tjänare.