Library of Congress
Homosexuella män demonstrerar.

Varför anordnades den första prideparaden?

År 1969 genomför polisen i New York en rutinmässig razzia på en bar för transpersoner och homosexuella. Den här dagen får emellertid bargästerna nog av polisens trakasserier.

Dagens prideparader kan spåras tillbaka till sommaren 1969, då oroligheter bröt ut utanför baren Stonewall Inn, ett av New Yorks kända och beryktade tillhåll för homosexuella och transpersoner. I en tid då homosexuella diskriminerades och rentav påstods vara sjuka var baren ett andningshål för sexuella minoriteter, men den var regelbundet föremål för polisrazzior under vilka besökare greps bland annat för att de bar kvinnokläder.

Den 28 juni 1969 spårade en av dessa razzior ur. Barens cirka 200 gäster kände sig så trakasserade och förödmjukade att de vägrade göra som polisen sa. Snart samlades hundratals personer utanför baren, varefter våldsamheter utbröt.

Demonstranter utanför Stonewall Inn

I flera dagar i sträck uppstod sammandrabbningar mellan demonstranter och poliser utanför baren Stonewall Inn.

© U.S. Federal Government

Så utvecklades Stonewallupproret

Parad markerade årsdagen

Oroligheterna pågick i flera dagar och fick stor uppmärksamhet i hela USA som en epokgörande händelse. Det var första gången i landets historia som sexuella minoriteter gått samman och gjort motstånd mot diskriminering och förföljelse.

Homosexuella män demonstrerar.

På 1970-talet började homosexuella demonstrera i flera amerikanska städer.

© Library of Congress

Upprorets betydelse blev uppenbar redan sommaren därpå, då historiens första prideparader hölls den 28 juni 1970 i New York, Los Angeles och Chicago för att markera årsdagen för oroligheterna utanför Stonewall Inn. Under de följande åren arrangerades prideparader i alltfler städer, först i USA och senare även i Europa. Prideparaderna har bidragit till att sätta fokus på HBTQ-rättigheter.

Video: Se hur upproret blev startskottet för HBTQ-kampen

Video