Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Homosexuella män demonstrerar.

Varför anordnades den första prideparaden?

År 1969 genomför polisen i New York en rutinmässig razzia på en bar för transpersoner och homosexuella. Den här dagen får emellertid bargästerna nog av polisens trakasserier.

Library of Congress

Dagens prideparader kan spåras tillbaka till sommaren 1969, då oroligheter bröt ut utanför baren Stonewall Inn, ett av New Yorks kända och beryktade tillhåll för homosexuella och transpersoner. I en tid då homosexuella diskriminerades och rentav påstods vara sjuka var baren ett andningshål för sexuella minoriteter, men den var regelbundet föremål för polisrazzior under vilka besökare greps bland annat för att de bar kvinnokläder.

Den 28 juni 1969 spårade en av dessa razzior ur. Barens cirka 200 gäster kände sig så trakasserade och förödmjukade att de vägrade göra som polisen sa. Snart samlades hundratals personer utanför baren, varefter våldsamheter utbröt.

Demonstranter utanför Stonewall Inn

I flera dagar i sträck uppstod sammandrabbningar mellan demonstranter och poliser utanför baren Stonewall Inn.

© U.S. Federal Government

Så utvecklades Stonewallupproret

 • 27 juni: Polisen kommer till lokalen

  Under kvällen sprider civilpoliser ut sig i baren, där de väljer ut personer, huvudsakligen transvestiter, som ska gripas.

 • 28 juni: Oroligheter uppstår

  Klockan 1.20 inleds gripandena. Folk utanför baren skriker och kastar flaskor efter poliserna, som uppfattas som mer våldsamma än situationen kräver.

 • 28 juni: Polisen gömmer sig

  Folksamlingen tvingar poliserna till reträtt. De tar skydd i baren. Ytterligare poliser kommer till platsen. Oroligheterna dör ut vid fyratiden på morgonen.

 • 29 juni: Demonstranter samlas

  Den ramponerade baren slår upp dörrarna och blir en samlingspunkt för ett stort antal demonstranter. Polisen går till attack med tårgas och batonger.

 • 29 juni–1 juli: Stonewall Inn blir en ikon

  Demonstranter samlas dagligen utanför Stonewall Inn, medan polisen håller sig på avstånd. Det uppstår en gemenskap bland aktivisterna, som kämpar för homosexuellas rättigheter.

Parad markerade årsdagen

Oroligheterna pågick i flera dagar och fick stor uppmärksamhet i hela USA som en epokgörande händelse. Det var första gången i landets historia som sexuella minoriteter gått samman och gjort motstånd mot diskriminering och förföljelse.

Homosexuella män demonstrerar.

På 1970-talet började homosexuella demonstrera i flera amerikanska städer.

© Library of Congress

Upprorets betydelse blev uppenbar redan sommaren därpå, då historiens första prideparader hölls den 28 juni 1970 i New York, Los Angeles och Chicago för att markera årsdagen för oroligheterna utanför Stonewall Inn. Under de följande åren arrangerades prideparader i alltfler städer, först i USA och senare även i Europa. Prideparaderna har bidragit till att sätta fokus på HBTQ-rättigheter.

Video: Se hur upproret blev startskottet för HBTQ-kampen

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj