Hur länge har vi bott i byar?
Vet man när människor började bo i byar, och när dök sockenbegreppet upp?

Äskhults by utanför Kungsbacka är ett välbevarat exempel på hur byar såg ut under 1700-talet, före skiftet.
SVAR Redan under tidig medeltid bodde man i byar i Sverige. En by anses föreligga när minst tre lantgårdar bildar en samfällighet med hemägor intill och blandade med varandra. Forntida bygravfält indikerar byar i närheten; särskilt livlig var bybildningen under vikingatid.
Ordet »by« har med »bo«, fornsvenskans boligh att göra och anses betyda »bereda eller ta jord i besittning«. Det var nyupptagen jord som började odlas på äldre byars utmarker – först i form av ensamgårdar, senare utvecklade till hela byar.
Ortnamnen är en utmärkt källa till byarnas tillkomsthistoria. Namn som innehåller »by« är inte äldre än från 600–700-talet. Första delen i bynamnen från denna tid är ofta en terrängbenämning som Sandby. Bynamn med personnamn, som Ingeby och Munkaby, är yngre, ofta från kristen tid.
Senare byar i lappmarkerna
En stor del av dagens bybestånd var färdigbildad på 1500-talet, men i lappmarkerna bildades nya byar ännu under 1700-talet. Även landskapslagarna ger inblick i den tidiga medeltidens byliv, och när dessa upphörde att gälla var det häradsrätterna som fastställde byordningen.
En litterär skildring av en fiktiv 1600-talsby, Brändebol, ger Vilhelm Moberg i beredskapsromanen Rid i natt (1941). Han skriver att byn »låg med husen i sin mitt och tegarna runt omkring«. En liknande skildring ger Peter Nilson i Den gamla byn (1997), som handlar om författarens hemby Möcklehult utanför Växjö.
i samband med skiftena på 1700- och början av 1800-talet, då bönderna fick sammanhängande jordlotter, »sprängdes« de gamla byarna. Många flyttade från dem till friliggande gårdar. Bäst bevarade är byarna i Dalarna.