Lazyllama/Shutterstock

Hur länge har regnbågsflaggan vajat?

Innan regnbågsflaggan blev den världsberömda symbolen för hbtq, var en rosa triangel från andra världskriget det vanliga kännetecknet.

Regnbågsflaggan med de sex ränderna har använts av hbtq-grupper sedan 1978, då den skapades av amerikanen Gilbert Baker.

Han var aktivist för homosexuellas rättigheter och uppmanades att skapa en så kallad pride-symbol, som homosexuella skulle kunna använda för att visa stolthet över sin sexualitet.

Dessförinnan hade homosexuella använt en rosa triangel, som nazisterna använde för att märka ut homosexuella i koncentrationslägren.

Många associerade därför triangeln med förtryck och ville ha en ny, positiv symbol för att markera ”födelsen av en ny homosexuell medvetenhet”.

Resultatet blev regnbågsflaggan, som vajade första gången i San Francisco i juni 1978.

Att Baker valde just en regnbåge var ingen slump, för olika varianter av den färgglada flaggan har genom historien använts upprepade gånger som en symbol för fred, till exempel föreslog den amerikanske filosofen Thomas Paine redan på 1700-talet att neutrala fartyg i krigstid skulle hissa regnbågsflaggan för att visa att de stod utanför konflikten.

Flaggan används dock även i andra sammanhang, till exempel använder en del infödda grupper i Peru regnbågsflaggan för att hylla sina förfäder.

Cuzco i Peru har sedan 1978 haft en i stort sett identisk regnbågsflagga som stadens officiella flagga.