Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur länge har regnbågsflaggan vajat?

Innan regnbågsflaggan blev den världsberömda symbolen för hbtq, var en rosa triangel från andra världskriget det vanliga kännetecknet.

Lazyllama/Shutterstock

Regnbågsflaggan med de sex ränderna har använts av hbtq-grupper sedan 1978, då den skapades av amerikanen Gilbert Baker.

Han var aktivist för homosexuellas rättigheter och uppmanades att skapa en så kallad pride-symbol, som homosexuella skulle kunna använda för att visa stolthet över sin sexualitet.

Dessförinnan hade homosexuella använt en rosa triangel, som nazisterna använde för att märka ut homosexuella i koncentrationslägren.

Många associerade därför triangeln med förtryck och ville ha en ny, positiv symbol för att markera ”födelsen av en ny homosexuell medvetenhet”.

Resultatet blev regnbågsflaggan, som vajade första gången i San Francisco i juni 1978.

Att Baker valde just en regnbåge var ingen slump, för olika varianter av den färgglada flaggan har genom historien använts upprepade gånger som en symbol för fred, till exempel föreslog den amerikanske filosofen Thomas Paine redan på 1700-talet att neutrala fartyg i krigstid skulle hissa regnbågsflaggan för att visa att de stod utanför konflikten.

Flaggan används dock även i andra sammanhang, till exempel använder en del infödda grupper i Peru regnbågsflaggan för att hylla sina förfäder.

Cuzco i Peru har sedan 1978 haft en i stort sett identisk regnbågsflagga som stadens officiella flagga.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj