Shutterstock

Hur kommer det sig att New York kallas The Big Apple?

Smeknamnet The Big Apple användes för första gången i en spalt om hästsport som var så populär att det började spridas.

New Yorks tillnamn, The Big Apple (Det stora äpplet) härrör från hästsporten. Ryttare och tränare i mindre stall i USA använde uttrycket om de enorma penningpriserna i de stora hästkapplöpningarna i New York.

Att namnet spreds beror på journalisten John J. Fitz Gerald. Han skrev en populär spalt om hästkapplöpning i Morning Telegraph och inledde i februari 1924 sin text med orden: ”Det stora äpplet: En dröm för varenda grabb som någonsin kastat benet över ett engelskt fullblod, och målet för alla hästmänniskor. Det finns bara ett ’stort äpple’. Det är New York.”

Det var första gången uttrycket förekom i skrift.

Jazzmusikerna gjorde resten

Efter det blev Det stora äpplet en återkommande formulering i spalten och spreds så småningom utanför hästkretsar och användes i bland annat namn på nattklubbar.

I synnerhet New Yorks jazzmusiker, som hade för vana att referera till staden i låtar, gjorde Det stora äpplet populärt utanför New York.

På 1970-talet tog New Yorks ledning till sig namnet och använde det i reklam för att locka turister till staden. Som ett tack till Fitz Gerald döptes det gathörn där han bott 1997 om till Big Apple Corner.