Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur kommer det sig att New York kallas The Big Apple?

Smeknamnet The Big Apple användes för första gången i en spalt om hästsport som var så populär att det började spridas.

Shutterstock

New Yorks tillnamn, The Big Apple (Det stora äpplet) härrör från hästsporten. Ryttare och tränare i mindre stall i USA använde uttrycket om de enorma penningpriserna i de stora hästkapplöpningarna i New York.

Att namnet spreds beror på journalisten John J. Fitz Gerald. Han skrev en populär spalt om hästkapplöpning i Morning Telegraph och inledde i februari 1924 sin text med orden: ”Det stora äpplet: En dröm för varenda grabb som någonsin kastat benet över ett engelskt fullblod, och målet för alla hästmänniskor. Det finns bara ett ’stort äpple’. Det är New York.”

Det var första gången uttrycket förekom i skrift.

Jazzmusikerna gjorde resten

Efter det blev Det stora äpplet en återkommande formulering i spalten och spreds så småningom utanför hästkretsar och användes i bland annat namn på nattklubbar.

I synnerhet New Yorks jazzmusiker, som hade för vana att referera till staden i låtar, gjorde Det stora äpplet populärt utanför New York.

På 1970-talet tog New Yorks ledning till sig namnet och använde det i reklam för att locka turister till staden. Som ett tack till Fitz Gerald döptes det gathörn där han bott 1997 om till Big Apple Corner.

Läs också:

Amerikas historia

New York i siffror

4 minuter
Amerikas historia

New Yorks rika levde som kungar

8 minuter
Rockefeller Center
Byggnader

Rockefeller gav New York ett ansiktslyft

15 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj