Historiska företagslån genom tiderna

Historien om lån började för tusentals år sedan med att bönder använde frön och spannmål för att låna kapital och boskap som återbetalningsalternativ.

Sedan dess har lånprocessen utvecklats till en komplex finansiell procedur innan den utvecklades till ett modernt, strömlinjeformat system i den digitala eran och många stora företag idag har företagslån att tacka för deras framgång!

John Mackey (Whole Foods)

John Mackey, grundare och VD för Whole Foods inledde sitt försök till ett hälsosamt liv med en hälsokostbutik i Austin som grundades 1978. Han tog ett företagslån på 10 000 dollar för att starta butiken som ursprungligen hette SaferWay. Den butiken växte till en liten kedja som så småningom slogs samman med en större naturlig livsmedelsbutik. Denna sammanslagning hjälpte till att skapa Whole Foods Market som nu uppskattas vara värd cirka 16 miljarder dollar.

Mark Zuckerberg (Facebook)

Bara för att han växte upp som son till en framgångsrik tandläkare i White Plains betyder det inte att Mister Zuckerberg kommer från omständigheter fyllda med pengar. Åtminstone inte så mycket kapital i förhållande till summan som behövs för att lansera Facebook. Han slet från sin sovsal i Harvard, bedrog Winkelvoss bröderna och lånade lite pengar av sina vänner och skapade en sida som mer än en miljard människor använder.

Richard Branson (Virgin Group)

Richard Branson, den flörtiga vd:n för Virgin Group, lånade pengar av sin mamma 1971, för att hålla sin nya skivaffär i London flytande. Tack mamma! Branson är nu herrar över mer än 400 företag inklusive Virgin Atlantic Airways, Virgin Records och Virgin Megastores. Han finns också på Forbes lista över miljardärer, och producenten av en reality-tv-serie som floppade.

Sergey Brin, Larry Page (Google)

En helig treenighet av Stanford-medlemmar, vänner och familj gav Sergey och Larry tillräckligt med pengar för att köpa några servrar och hyra ett garage i Silicon Valley för att lansera sin nymodiga sökmotor. Därefter blev Sun Microsystems medgrundare Andy Bechtolsheim så imponerad av deras tekniska expertis och entreprenörsanda att han gav de en check på 100 000 dollar. Utan ens en bank att sätta in checken på grundades Google och SEO föddes!

Steve Ells (Chipotle)

Ells fick kunskap hur man bedrev en restauranger verksamhet när han arbetade populära restauranger i San Franciscos Mission District och speciellt när han arbetade för den berömda kocken Jeremiah Towers restaurang atStars. Han tog den stora möjligheten och lanserade den första Chipotle i Denver 1993 med hjälp av ett lån på 85 000 dollars från sin far som beräknade att hans son skulle behöva sälja 107 burritos per dag för att göra vinst. Chipotle värderas nu till mer än 1,245 miljarder dollar.

Phil Knight (Nike)

Som en blivande entreprenör och sportälskare började Phil Knight sin entreprenörsresa i en strävan efter att hitta en högkvalitativ, billig löparsko. Efter att ha hittat en sådan sko i Kobe, Japan, lånade han pengar av sin far för att betala för varuproverna. Knight kontaktade sedan sin gamla sprinttränare från University of Oregon, Bill Bowerman, med affärsmöjligheten. Bowerman var så imponerad att han inte bara investerade i Phils idé, han blev hans affärspartner och tillsammans skakade de hand 1964 och bildade Blue Ribbon Sports, som var föregångaren till Nike.