Imageselect
Prästen Pierre Clerque sexuella övergrepp

Historiens sexmonster hade inga hämningar

Liderliga läkare, lystna präster och hämningslösa kejsare har under historiens gång förgripit sig på kvinnor och barn. Ytterst sällan bestraffades övergreppen – i stället skröt förövarna om sina illdåd. Läs om de omfattande övergrepp som har förekommit i årtusenden.

Sexuella övergrepp har förekommit i årtusenden, långt innan MeToo-vågen uppstod och avslöjade bland andra filmproducenten Harvey Weinsteins många brott. Ända sedan kejsaren och pedofilen Tiberius i det gamla Rom har män med makt alltid kunnat tillfredsställa sina lustar genom att förgripa sig på svaga och utsatta.

Att övergreppen fick lov att fortsätta berodde i regel på att dåtidens sexförbrytare tillhörde samhällets elit. Om rättssystemet trots allt ingrep mot en förövare skedde det av helt andra skäl än av hänsyn till offret.

Producenten Darryl F. Zanuck (1902–1979)

Darryl Francis Zanuck ung flicka

Inom filmbolaget var det allmänt känt att Zanuck inte arbetade mellan 16.00 och 16.30, eftersom han då tog emot och utnyttjade unga skådespelerskor.

© Getty Images

Filmskapare krävde sex på soffan

För attraktiva skådespelerskor i 1950-talets Hollywood var framför allt en plats svår att undvika i jakten på eftertraktade filmroller – den mäktige producenten Darryl F. Zanucks soffa.

Flera gånger i veckan klev förhoppningsfulla skönheter in på Zanucks kontor hos filmbolaget 20th Century Fox för vad de trodde var en provspelning för en filmroll. ”Provspelningen” bestod av att ge Zanuck oralsex i hans så kallade casting couch. Vägrade skådespelerskan fick hon inte rollen.

°Alla i studion kände till eftermiddagsproven. Han var inte seriös med någon av kvinnorna. För honom var de bara behagliga pauser från arbetet”, skriver författaren Marlys Harris i sin biografi om Zanuck.

Zanuck kallade kvinnorna för sina ”studioluder”, och till de utsatta hörde stjärnor som Marilyn Monroe och Jayne Mansfield. Om en kvinna inte ville ställa upp på Zanucks krav spred han rykten om henne; till exempel fick skådespelerskan Carole Landis sin karriär förstörd efter att det börjat ryktas att hon arbetat som prostituerad – vilket inte var sant. Zanuck fortsatte med sitt skamlösa beteende ända tills en lunginflammation 1979 tog livet av den då 77-årige kedjerökaren.

Kejsar Tiberius (42 f.Kr.–37 e.Kr.)

Kejsar Tiberius Capri

Den gamle kejsaren bodde i elva år i sin villa på Capri – omgiven av nakna kvinnor och unga pojkar.

© North Wind Picture Archives/Imageselect

Pedofil höll sexslavar

Romarna var vana vid att det skvallrades om eliten, men skandalerna nådde nya höjder under kejsar Tiberius. År 26 efter Kristus flyttade den 66-årige kejsaren till den luxuösa Villa Jupiter på ön Capri och överlät det tråkiga regeringsarbetet åt Sejanus, chefen för pretoriangardet.

Tiberius palats låg avsides beläget på toppen av en cirka 330 meter hög klippa, och där kunde kejsaren få utlopp för sina lustar långt borta från sina kritiker i Rom. Väggarna var dekorerade med pornografiska målningar, och tjänstefolket hade inte en tråd på kroppen. Unga pojkar, som kallades för ”de trånga stjärtarna”, hade gruppsex inför kejsaren och hans gäster. I villans simbassäng fick småpojkar – som kallades ”småfisk” – lära sig att simma in mellan Tiberius ben och nafsa på hans kön.

”Hans kriminella lustar var skamliga”, skrev historikern Tacitus.

Pojkar som beklagade sig fick benen knäckta eller så kastades de i havet från villans murar. Först år 37 upphörde övergreppen, när Tiberius avled i sin villa, möjligen på order av hans efterträdare Caligula.

Påve Johannes XII (937–964)

Påve Johannes XII kastas ut från fönster

Johannes XII betraktas som en av historiens värsta påvar.

© Franco Cesati/Wikimedia Commons

Tonårspåve gjorde Vatikanen till en bordell

Till följd av ett politiskt rävspel kunde den endast arton år gamle italienske furstesonen Octavianus år 955 inta påvestolen under namnet Johannes XII. Den unge påven förvandlade snabbt Vatikanen till en spelhåla och sin personliga bordell.

I synnerhet påvens sexlust var vida känd. Män och kvinnor som inte fogade sig efter den helige fadern löpte risk att bli våldtagna av honom. För att provocera ytterligare utförde Johannes ofta övergreppen i kapell vigda åt stora helgon eller framför altare.

Påven drog sig inte heller för att begå incest. Enligt dåtida rykten hade han sex med både sin niece och två av sina systrar. Det påvliga hovet bestod av underdåniga ja-sägare och ryggdunkare. Ingen ingrep så länge Johannes belönade dem med rikedomar och titlar.

Men efter nio år tog det slut. Påven avled under ett samlag med en gift adelskvinna. Enligt den samtida diplomaten och historikern Liutprand av Cremona berodde det antingen på att påven fick en stroke, eller på att kvinnans make rusade in i sängkammaren och rasande kastade ut den skamlöse påven genom fönstret.

Politikern Samuel Pepys (1633–1703)

Samuel-Pepys

Samuel Pepys fick aldrig några barn. Han kan ha varit steril till följd av stora problem med blåssten (cystolitiasis), som plågade honom hela livet.

© John Hayls/Wikimedia Commons

Tafsare skröt om sina bedrifter

I 1600-talets London kunde kvinnor förvänta sig att bli tafsade på, inte minst av den ansedde tjänstemannen Samuel Pepys, som arbetade inom marinförvaltningen.

Pepys kunde sällan hålla händerna i styr, inte ens när hans hustru Elisabeth var närvarande. Under en vagnsfärd satt hon i sätet mittemot honom, när han grep tag om handen på kvinnan intill sig och förde ner den till ”sin sak”, som Pepys kallade sin penis, så att hon skulle kunna tillfredsställa honom.

”Efter det nöjet kom vi slutligen hem; och så till kvällsmaten”, skrev Pepys glatt i sin dagbok.

I hemmet fick Samuel Pepys kvinnliga tjänstefolk acceptera sin arbetsgivares närmanden eller riskera att bli av med sitt jobb.

”Jag lekte med hennes bröst”, skrev Pepys stolt om köksan Nell år 1667. När fru Pepys fick nys om vad som pågick blev hon rasande och gav Nell sparken.

När andra män bad honom om tjänster, krävde han ofta att få ha sex med deras fruar som betalning. Pepys skrev ogenerat om sina sexuella övergrepp i sin dagbok, men allt var skrivet i kod av rädsla för vilka konsekvenser ett avslöjande skulle kunna få. Först på 1800-talet knäcktes koden och dagboken gavs ut.

Målaren Agostino Tassi (1578–1644)

Artemisia Gentileschi

Av sin samtid betraktades Artemisia Gentileschi mest som en kuriositet, men under 1900-talet erkände konstkännare henne som en av 1600-talets mest progressiva målare.

© Artemisia Gentileschi/Wikimedia Commons

Förgrep sig på sin väns dotter

Att kvinnor inte kunde känna sig säkra ens i hemmet fick 17-åriga Artemisia Gentileschi erfara. År 1611 kom en vän till familjen, målaren Agostino Tassi, på besök till familjens hem i Rom. Artemisia var ensam hemma, och Tassi passade då på att våldta henne.

Efter våldtäkten förväntade Artemisias far Orazio sig att Tassi skulle gifta sig med dottern för att inte dra skam över familjen Gentileschi. När Tassi vägrade drog fadern honom inför rätta. För att ta reda på om Artemisia verkligen talade sanning blev hon torterad med tumskruvar. Trots plågorna hävdade hon envist:

”Det är sant! Det är sant! Det är sant!”

Under den sju månader långa rättegången berättade Artemisia om våldtäkten.

”Han kastade ner mig på sängen, pressade med ena handen mot bröstet och höll en näsduk över min mun med den andra”, uppgav hon i rättssalen.

Det kom även fram att Agostino Tassi möjligen hade dödat sin fru och våldtagit sin svägerska. Han dömdes till två års fängelse, men eftersom han var en av påve Paulus V:s favoritmålare upphävdes domen, och han gick fri.

Våldtäktsoffret målade starka kvinnor

Artemisia Gentileschi blev med tiden en internationellt erkänd målare. Hennes stil var inspirerad av samtida mästare som Caravaggio. Hon målade framför allt handlingskraftiga bibliska kvinnor.

Artemisia Gentilesch Susanna målning
© Artemisia Gentileschi/Wikimedia Commons

Snuskiga gubbar fick vad de förtjänade

Gentileschis tidigaste kända verk skildrar Bibelns berättelse om Susanna, som uppvaktas av två äldre män. När hon avvisar männens närmanden hittar de på en historia om att hon varit otrogen, men det slutar med att männen döms till döden för mened.

Judit målning av Artemisia Gentileschi
© Artemisia Gentileschi/Wikimedia Commons

Angripare miste huvudet

För att rädda sin hemstad från en assyrisk invasion lockar den vackra änkan Judit den assyriske generalen Holofernes till ett gästabud. När Holofernes blivit berusad skär Judit och hennes tjänsteflicka huvudet av generalen. Motivet var ett av Artemisia Gentileschis populäraste, och hon målade det flera gånger.

Salome med Johannes Döparens huvud. Målning av Artemisia Gentileschi
© Artemisia Gentileschi/Wikimedia Commons

Kvinnomakt på ett fat

När den judiske fursten Herodes Antipas vill belöna sin unga styvdotter Salome för hennes dans, begär Salome predikanten Johannes Döparens huvud på ett fat. Till skillnad från i andra målares versioner av motivet ser Salome här segervisst och med stadig blick på det avhuggna huvudet.

Läkaren Ralph de Worgan (1200-talet)

Belladonna

Av rättegångsdokumenten framgår det att giftet från belladonna var en av ingredienserna i läkaren Ralph de Worgans ”dvaledryck”.

© Shutterstock

Bedövade och förgrep sig på patient

Så kallad drugrape, då ett drogat eller bedövat offer våldtas, är ingen ny företeelse. För över 700 år sedan, år 1292, vände en engelsk kvinna vid namn Isabella Plomet sig till sin läkare Ralph de Worgan och klagade på smärtor.

Intet ont anande drack Isabella Plomet den brygd hon fick mot smärtorna. Mixturen gjorde emellertid bara att hon tuppade av, varpå de Worgan våldtog henne. När Isabella Plomet insåg vad som hänt blev hon rasande och anmälde de Worgan till myndigheterna, och rättegången inleddes samma år.

”Ralph gav henne en mixtur som han kallade ’dvaledryck’ att dricka. Sedan hade han sex med henne mot hennes vilja”, står det att läsa i åtalet.

Rättegångar om väldtäkter var ovanliga under medeltiden, och för ovanlighetens skull var det Isabella Plomet som vann. Ralph de Worgan dömdes emellertid inte för våldtäkt utan för att med sin mixtur ha skadat läkarskråets anseende. Som gottgörelse skulle Ralph de Worgan betala en mark i skadestånd till Isabella Plomet – ett belopp som på den tiden motsvarade priset för en oxe.

Musikern Chuck Berry (1926–2017)

Chuck Berry

Chuck Berry dömdes 1959, efter att 14-åriga Janice Escalanti vittnat om att musikern hade haft sex med henne vid fjorton tillfällen.

© Universal Attractions/Wikimedia Commons

Rocklegend jagade unga flickor

Rockidolen Chuck Berry var världsberömd för hitlåtar som Johnny B. Goode och gav 1979 en privat konsert i Vita huset för president Jimmy Carter. Berry hade dock en mörkare sida: sin svaghet för unga flickor.
Redan 1962 dömdes Berry för att ”av omoraliska skäl”, som det stod i åtalet, ha korsat delstatsgränser med 14-åriga Janice Escalanti och våldtagit henne. Berry dömdes att betala 5 000 dollar i böter och fick tillbringa ett och ett halvt år bakom galler.

Berry fick fart på karriären igen, men 1990 hamnade han i blåsväder på nytt. Kvinnor som arbetade i Berrys restaurang, Southern Air, klagade på att de upptäckt övervakningskameror på toaletterna. När polisen sökte igenom Berrys hus hittades mängder av hemliga inspelningar av kvinnor och minderåriga flickor på toaletten. Berry spenderade mer än en miljon dollar på advokater och lyckades få åtalet nedlagt efter att han ingått en förlikning med åklagarmyndigheten. I utbyte mot det nedlagda åtalet gick han med på att dömas för att ha innehaft stora mängder marijuana, som polisen beslagtagit i hans hus.

Prästen Pierre Clergue (ca 1320)

Medeltiden sexuella övergrepp

Prästen Pierre Clerque utnyttjade kvinnorna i den franska byn Montaillou genom att hota att peka ut dem som kättare om de vägrade att ha sex med honom.

© Imageselect

Sexmonster terroriserade by

I årtionden utnyttjade prästen Pierre Clerque kvinnor och unga jungfrur i den franska byn Montaillou. Om kvinnorna inte gjorde prästen till viljes anklagade han dem för kätteri. Men när den 21-åriga lantbrukarhustrun Grazide Rives omkring 1320 utsattes för förhör av inkvisitionen, avslöjade hon vad som pågick i byn.

”Prästen kom till min mors hus, medan hon var ute och skördade. Han var påstridig och sa:

‘’Låt mig känna dig köttsligt’. Jag var 14 eller 15 år och oskuld … han tog min mödom i ladan”, berättade Grazide Rives för den förbluffade förhörsledaren.

Modern och senare även Grazide Rives make teg om övergreppen av rädsla för Clergue.

”Med prästen är det i sin ordning. Men du ska inte ha några andra män!” hade maken sagt enligt Grazide Rives.

Prästen försökte försvara sig med argumentet att ”köttsligt umgänge är alltid fel, även bland äkta makar Och när allt är förbjudet är allt tillåtet.”

Det slutade dock med att han sattes i fängelse, där han efter en kort tid avled i den förfärliga miljön i cellen.