Historiens 5 rikaste – någonsin

Vem är världens rikaste person någonsin? Jämförelsen mellan olika tider och olika världsdelar är svår, men här är en trolig topplista!

Världens rikaste genom tiderna.

Jacob Fugger (1459–1525) levde i tyska Augsburg och blev rik på guld, silver och koppar.

© Albrecht Dürer

5. Jacob Fugger

Den tyske affärsmannen blev under renässansen Europas rikaste man genom att skaffa sig handelsmonopol på guld, silver och koppar.

Som tack för att han lånade ut pengar till de tysk-romerska kejsarna Maximillian och Karl V blev Fugger adlad och fick rätt att prägla egna mynt i sin residensstad Augsburg.

Den ryske tsaren Nikolaj II (1868–1918) grundade sin förmögenhet på ätten Romanovs enorma tillgångar.

© Earnest Lipgart

4. Tsar Nikolaj II

Rysslands siste tsar, Nikolaj II, hade en personlig förmögenhet som i dagens penningvärde motsvarar 300 miljarder dollar. Därmed var han den rikaste monarken genom tiderna.

Romanovättens överdådiga leverne fick ett abrupt slut i och med ryska revolutionen 1917. Tsarens egendomar konfiskerades och hela tsarfamiljen mördade av bolsjevikerna i juli 1918.

Andrew Carnegie (1835–1919) verkade i Skottland och USA och blev rik på järnvägs- och stålindustri.

© National Portrait Gallery

3. Andrew Carnegie

Den skotskfödde Andrew Carnegie kom till USA som tonåring och gjorde raketkarriär inom järnvägsindustrin. Han skapade det extremt lönsamma stålimperiet Carnegie Steel Company.

Carnegie ansåg att en affärsman borde ägna första halvan av sitt liv åt att skapa en förmögenhet – och den andra till att spendera den på välgörande ändamål.

1901 sålde han sitt företag och finansierade genom åren tusentals allmänna bibliotek och grundade en stiftelse som belönar personer som utfört hjältemodiga handlingar.

Amerikanen John D Rockefeller (1839–1937) byggde sin förmögenhet på oljeutvinning.

© Library of congress

2. John D Rockefeller

Den amerikanske mångmiljardären inledde sin bana som bokhållare hos en grönsaks­grossist. Han skapade sin förmögenhet genom företaget Standard Oil, som i princip skaffade sig monopol på den amerikanska oljemarknaden.

Samtidigt hade han stora tillgångar inom gruvbranschen och bankväsendet. Rockefeller blev mycket kritiserad för sina hårda affärsmetoder, men försökte senare i livet bättra på sitt anseende genom att donera stora belopp till välgörenhet och forskning.

Som kuriosa kan nämnas att Joakim von Ankas rival von Pluring, i Disneys engelska original heter John D Rockerduck och har Rocke­feller som en tydlig förebild.

Mansa Moussa (1280–1337) härskade över Maliriket och blev rik på guld och salt. I bakgrunden en europeisk 1300-talskarta över Mali.

1. Mansa Moussa

Kungen över det afrikanska Maliriket levde 1280–1337, och anses vara den rikaste person som någonsin existerat. Enligt en uppskattning gjord år 2012 ska hans förmögenhet ha motsvarat 400 miljarder dollar i dagens penningvärde. Rikedomarna kom huvudsakligen från handel med Malirikets rikliga salt- och guldtillgångar.

Den samtida arabiska historikern al-Umari har beskrivit hur Mansa Moussa på en pilgrimsfärd till Mekka år 1324 hade med sig 100 kameler lastade med guld. De 500 slavar som ingick i följet ska ha burit på två kilo guld vardera.

Han berättar också att Mansa Moussa delade ut så mycket guld bland de fattiga i Kairo att värdet på ädelmetallen rasade och inte återhämtade sig på flera år.

Mansa Moussa grundade ett universitet i sin huvudstad Timbuktu och lät bygga flera praktfulla moskéer. En av dem, Djingareybermoskén, uppfördes i kalksten och lera och finns kvar än i dag. Den upptogs år 2012 på Unescos världsarvslista.

Universitetet i Timbuktu grundades av Mansa Moussa.

© Thinkstock