Bridgeman/Ritzau Scanpix

Vem är cardiganen uppkallad efter?

När earlen av Cardigan återvände från Krimkriget som en hjälte, fick driftiga handelsmän idén till en ny marknadsföringsstrategi, som i ett slag gjorde det stickade plagget populärt.

James Thomas Brudenell, sjunde earlen av Cardigan, ledde britternas Lätta ­kavalleribrigad under Krimkriget (1853–1856).

För att hålla värmen bar brigadens officerare stickade västar under uniformen­. Plagget blev berömt efter ­earlens och kavalleribrigadens självmordsangrepp på det ryska artilleriet under slaget vid Balaklava 1854.

Cardigan skulle tillsammans med 673 kavallerister slå ut det ryska artilleriet, men bristfällig information om fiendens positioner och usel kommunikation ledde till att angreppet slutade i en katastrof.

Cardigan ledde sin kavalleribrigad rakt in i en korseld, som kostade 118 soldater livet, medan 127 sårades.

Lord Cardigan skröt hela livet om sina in­­satser under Krimkriget.

© Pictorial Press Ltd/Imageselect

Trots att angreppet inte kan beskrivas som något annat än ett gigantiskt fiasko, hyllades de modiga brittiska kavalleris­terna, och Cardigan återvände hem som en hjälte.

Han fick träffa drottning Victoria och älskades av befolkningen.

Driftiga affärsmän insåg snabbt att det fanns en möjlighet att tjäna pengar och skapade bland annat cardiganen – en stickad kofta med knappar – inspirerad av den väst Cardigan sades ha burit under det meningslösa angreppet.