Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

På havsbotten har arkeologerna hittat bland annat ett svärd av brons och flera koppar- och tenn­tackor som användes för att framställa brons.

Samhälle - Handel

Skeppsvrak avslöjar livlig handel i Europa

Redan för 3000 år sedan seglade britterna med varor till och från övriga delar av Europa. Det avslöjas nu tack vare ett unikt bronsåldersfynd i Engelska kanalen.

I södra England har en grupp amatörarkeologer bärgat lasten från ett av de äldsta skeppsvrak som någonsin har hittats. Lasten består av nästan 300 koppar- och tenntackor från cirka år 900 före Kristus. Metallerna skulle troligen ha transporterats från Brittiska öarna till det europeiska fastlandet där de skulle använts för tillverkning av bronsvapen och smycken. Enligt experter visar fyndet att internationell handel under bronsåldern hade en långt större utbredning än man hittills trott.

”Fyndet är ett konkret bevis för kommunikation och handel. Dessa människor handlade precis som vi gör i dag”, säger Jim Tyson, en ingenjör som deltog i bärgningen. Arkeo­loger har ännu inte hittat några spår efter själva båten, men räknar med att träet kan vara upplöst efter 3000 år i vatten. Utifrån lastens fördelning och placering tror experterna att fartyget har drivits fram med åror och haft plats för 15 sjömän.

British Museum undersöker nu de funna föremålen för att fastställa den exakta åldern.

Läs också:

Handel

Pengarnas historia: Från snäckskal till euron

14 minuter
Handel

Hur fungerade triangelhandeln?

2 minuter
Handel

Världens första mynt

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress för att få ett mejl med anvisningar för att nollställa lösenordet.
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord

Nytt lösenord

Enter a password with at least 6 characters.

Lösenord behövs
Visa Dölj