Papegoja avslöjar okänd handelsrutt till Australien
Upptäckten av en australisk fågel på en italiensk renässanstavla tyder på att européernas handelsrutter på 1400-talet har sträckt sig längre än man hittills trott.

Exotiska fåglar var extremt populära i 1400-talets Europa. Djuren ansågs vara heliga och förekom ofta på religiösa målningar.
Tavla av papegoja avslöjar handelsrutt
Det är förmodligen extremt sällsynt att en papegoja skriver om historien, men det är just vad som hänt i fallet med den italienska tavlan "Madonna della Vittoria", av Andrea Mantegna från 1496. Målningen hänger på Louvren i Paris, och i bakgrunden sitter en gultofskakadua – en papegojart som lever i Australien, Indonesien och Nya Guinea.
Det märkliga är att européernas handelsrutter på 1400-talet ännu inte nått dessa områden. Européerna borde alltså inte känna till fågeln.
Papegoja gör handelsrutt äldre än vad man tidigare trott
Den australiensiska konsthistorikern Heather Dalton vid University of Melbourne menar att fågelns närvaro, och inte minst dess livfulla framtoning, tyder på att konstnären haft tillgång till en levande fågel. Det betyder att Australien måste ha varit centrum för handel långt tidigare än man hittills trott.
"Närvaron av en gultofskakadua på en europeisk tavla från år 1496 visar att handelsrutter i Sydöstasien och Australien existerade innan européerna officiellt kom dit", säger Dalton.