Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Exotiska fåglar var extremt populära i 1400-talets Europa. Djuren ansågs vara heliga och förekom ofta på religiösa målningar.

Samhälle - Handel

Papegoja avslöjar okänd handelsrutt till Australien

Upptäckten av en australisk fågel på en italiensk renässanstavla tyder på att européernas handelsrutter på 1400-talet har sträckt sig längre än man hittills trott.

Tavla av papegoja avslöjar handelsrutt

Det är förmodligen extremt sällsynt att en papegoja skriver om historien, men det är just vad som hänt i fallet med den italienska tavlan "Madonna della Vittoria", av Andrea Mantegna från 1496. Målningen hänger på Louvren i Paris, och i bakgrunden sitter en gultofskakadua – en pape­gojart som lever i Australien, Indonesien och Nya Guinea.

Det märkliga är att européernas handelsrutter på 1400-talet ännu inte nått dessa områden. Européerna borde alltså inte känna till fågeln.

Papegoja gör handelsrutt äldre än vad man tidigare trott

Den australiensiska konsthistorikern Heather Dalton vid University of Melbourne menar att fågelns närvaro, och inte minst dess livfulla framtoning, tyder på att konstnären haft tillgång till en levande fågel. Det betyder att Australien måste ha varit centrum för handel långt tidigare än man hittills trott.

"Närvaron av en gultofs­kakadua på en europeisk tavla från år 1496 visar att handelsrutter i Sydöstasien och Australien existerade innan européerna officiellt kom dit", säger Dalton.

Läs också:

Handel

Hur fungerade triangelhandeln?

2 minuter
Handel

Världens första mynt

2 minuter
Handel

Tulpaner bakom första finansbubblan

6 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress för att få ett mejl med anvisningar för att nollställa lösenordet.
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord

Nytt lösenord

Enter a password with at least 6 characters.

Lösenord behövs
Visa Dölj