The Stapleton Collection/Bridgeman Images & Shutterstock
Muskot, skepp

Krydda och potensmedel: 300 års krig om muskotnötterna

I århundraden var muskotnöten den mest eftertraktade kryddan. Den fick Magellan att segla runt jorden, och den orsakade flera krig. Alla visste nämligen att nötterna växte i paradiset och ökad potensen.

När en ceremonimästare vid engelska hovbaler i början av 1600-talet skulle presentera kungen gjorde han det med en pampig uppräkning av de viktigaste och mest prestigefyllda territorierna under monarkens herra­välde: ”Jakob I, kung över England, Skottland, Irland, Frankrike, Puloway och Puloroon!”

De båda sistnämnda platserna heter i dag Pulau Ai och Pulau Rhun – och är helt okända för de flesta. Inte ens på de utförligaste kartor utgör de två pyttesmå Stilla­havsöarna i våra dagars Indonesien mer än två knappnålshuvuden.

”jag ska finna en rutt till Kryddöarna och om det inte lyckas må ers majestät straffa mig.” Hernán Cortés i ett brev till den spanske kungen 1526.

Men för 400 år sedan var Ai, Rhun och sju grann­öar till på sammanlagt 44 kvadratmeterkilometer rena­ paradisöarna. Och de hade något som ingen annan plats i världen hade: muskotnöt.

Kryddan var känd i Europa redan på 1200-talet men före de stora upptäcktsresornas tid hade européerna ingen aning om var den kom ifrån.

De köpte nötterna av arabiska köpmän och kände inte till den långa resan från plantagerna på Kryddöarna, i dag Bandaöarna, där nötterna plockades och sedan via Malackasundet seglades till marknader på Malabarkusten i sydvästra Indien.

Muskot, Banda
© Shutterstock

Bandaöarna/1500

Världens dyraste krydda växer bara på ett enda ställe på hela planeten – på en liten ögrupp i Stilla havet. Européerna vet inte var, men är fast beslutna att hitta platsen där muskotnötterna växer.

Där såldes nötterna till arabiska köpmän som sedan tog med dem till Persiska viken eller Röda havet.

Resan gick vidare med kamelkaravan genom öknen till Medelhavets kust, och först här kom muskotnötterna i händerna på europeiska uppköpare – som förde dem vidare till Lissabon, Madrid, Paris och London.

Efter en sådan lång resa och så många mellanhänder såldes nötterna sedan till europeiska kunder för flera hundra gånger upphandlings­priset. De europeiska kungahusen började drömma om rika imperier med kolonier fulla av kryddor.

Muskot, sked

En enda last muskotnötter kunde ekonomiskt sett uppväga förlusten av flera skepp.

© Shutterstock

För Columbus, Vasco da Gama och Magellan var jaken på värdefulla kryddor som muskotnöten en av de viktigaste anledningarna till att de gav sig ut på sina resor.

Columbus reste iväg fyra gånger och kom alltmer desperat hem till Spanien med prover på kryddor som varje gång visade sig vara helt vanlig bark. Hans besättning var säker på att de hade sett muskotträd inne i djungeln, men det växte inga nötter på dem!

De nya kolonierna i Amerika inbringa­de stora rikedomar till Spanien, men under de första åren var det frustrerande att det bland dem inte fanns en enda krydda. Till och med Cortés, som skicka­de hela armador med lastrummen fulla av guldtackor hem till Spanien, beklagade djupt att han inte hade lyckats hitta muskotnötter.

Muskot, kryddor, medeltid, middag

Vid kungliga middagar blandades de dyra kryddorna ofta i vinet.

© British Library Board. All Rights Reserved / Bridgeman Images

Direkt från Edens lustgård

År 1526 lovade han i ett brev till kungen att ”jag ska finna en rutt till Kryddöarna och om det inte lyckas må ers majestät straffa mig som någon som inte berättar sanningen”.

Medan Columbus och Cortez letade på helt fel plats, lyckades Portugals Vasco da Gama hitta rätt. När han erövrade Malabarkusten i Indien tog hans hemland kontrollen över kryddhandeln.

Under­ de följande åren nådde portugiserna ännu längre österut och år 1511 kunde de, som de första européer någon­sin, gå i land på Kryddöarna.

Tveksamheter kring ägandet

Snart anlände skepp lastade med förmögenheter i form av muskotnötter hem till Lissabon. Och seglatserna omgärdades av stort hemlighetsmakeri. Sjökort som visade Bandaöarnas position klassificerades som statshemligheter.

Portugiserna fruktade nämligen att Spanien skulle göra anspråk på de värdefulla Kryddöarna. År 1493 hade Spanien och Portugal, med påvens välsignelse, delat upp kontinenterna mellan sig genom det så kallade Tordesillasfördraget.

”Kung över England, Skottland, Irland, Frankrike, Puloway och Puloroon.” Den engelske kungens territoriella besittningar i början av 1600-talet.

Spanien skulle få Nya världen västerut, och Portugal den andra halvan åt öster.

Kryddöarna låg visserligen österut, men seglatsen hade varit överraskande lång. Det stod klart att det enda som skilde öarna från spanjorernas Nya världen i Amerika, var Stilla havet.

På den tiden trodde man att överfarten över oceanen skulle ta ett par dagar, och det betydde att öarna kanske i själva verket låg i Spaniens halva av världen.

Den portugisiske adelsmannen Fernão de Magalhães, även känd som Magellan, bestämde sig för att reda ut saken. Han ville segla till öarna efter det som han ansåg måste vara den kortaste rutten – västerut runt Sydamerika och sedan ett par dagar över Stilla havet.

Den portugisiske kungen vägrade finansiera expeditionen. Han ville helt enkelt inte veta sanningen.

Då gick Magellan i stället till den spanske kungen, som mer än gärna gav expeditionen sitt stöd. I september år 1519 seglade Magellan ut med fem skepp – under rasande portugisiska protester.

Resan över Stilla havet blev en obehag­lig överraskning. Oceanen var mycket större än man räknat med och att korsa den tog 14 veckor. Magellan överlevde resan över Stilla havet, bara för att dödas i en onödig konfrontation med en filippinsk stam.

När de få överlevande efter två års seglats äntligen fick Krydd­öarna i sikte, stod det klart att de knappast låg i den spanska delen av världen.

Muskot, skola, undervisning

Denna plansch från 1900-talet, som troligen har använts i undervisningssyfte, visar muskotnötens långa resa från Bandaöarna i Stilla havet till ett europeiskt kök.

© Historia/Shutterstock/Ritzau Scanpix & Shutterstock

England och Holland i strid

Portugiserna fick dock inte ha sina muskotnötter i fred. Holländarna hade stora planer på ett kryddimperium. De grundade världens första aktiebolag – Holländska Ostindiska Kompaniet (Vereenigde Oost-Indische Compagnie, VOC) som av parlamentet fick monopol på all handel i Asien.

Även holländarna såg muskotnöten som en enda stor förtjänst, och år 1599 kom den första holländska flottan fram till Bandaöarna.

Den portugisiska garnisonen var för liten för att kunna förhindra de objudna gästerna att erövra de viktigaste forten och fylla lastrummen med muskotnötter. Trots att åtta av de 22 holländska skeppen gick under på den långa resan, fick investerarna en avkastning på 400 procent.

Muskot, fort

Holländarna byggde 1609 ett fort på ön Banda Neira. Fortet skulle skydda Hollands monopol på handeln med de eftertraktade muskotnötterna.

© voc-kenniscentrum.nl/gewest-banda.html/Wikimedia Commons

Det ville Englands drottning Elisabet inte bara sitta och titta på. År 1603 gick en engelsk expeditionsstyrka i land på två av de centrala öarna – och Elisabets arvtagare, Jakob I, kunde under de följande åren stolt kalla sig ”kung över England, Skottland, Irland, Frankrike, Puloway och Puloroon”.

Men det skulle inte vara särskilt länge. VOC som växte snabbt blev den mest framgångsrika affärsrörelsen någonsin. Den förfogade över 150 handelsskepp, 40 krigsfartyg samt 50 000 soldater och civila anställda.

På 1600-talet inbringade muskotnötterna en avkastning på 2 000 procent och det skulle inte engelsmännen komma och lägga sig i. År 1619 kulminerade en följd av blodiga strider och engelsmännen drevs bort.

Muskot, skepp

Holländarna fördrev engelsmännen från Kryddöarna, men under Napoleonkrigen kom England tillbaka och fick sin revansch.

© The Stapleton Collection/Bridgeman Images

Under de följande åren vakade VOC över sitt monopol. Minsta misstanke om uppror bland de infödda på Bandaöarna utlöste massakrer. Och hemma i Amsterdam såg kompaniets ledning till att kryddan förblev så pass sällsynt att det skamlösa priset kunde upprätthållas.

Enligt ett dokument från 1734 brände VOC bara under detta år 600 ton muskotnötter i Amsterdam. Oljan från de brinnande nötterna rann över stadens kullersten.

En stadsbo kunde inte låta bli att ta en näve nötter när de nu ändå skulle förstöras. Han hängdes ett par dagar senare.

Holland satt på hela världens muskotnötter och det hade England svårt att ­acceptera. Engelsmännen vidhöll att holländarna skulle ge tillbaka ön Rhun.

Muskot, skepp

De infödda hjälpte fransmännen att stjäla sticklingar och hämnades på så sätt på holländarna.

© Shutterstock

Muskotstriden år för år

I århundraden växte muskotnöten enbart på de mytomspunna Kryddöarna, som låg på en okänd plats i Stilla havet. När européerna fick reda på var de låg inleddes en lång och blodig strid om kontrollen över muskotnöten.

Efter flera militära sammanstötningar och långa förhandlingar kom de två länderna fram till en kompromiss år 1667. Uppgörelsen gick ut på att engelsmännen skulle tvingas ­acceptera att alla Krydd­öarna tillhörde Holland för alltid.

Engelsmännen tog dock bra betalt. De fick vad som i dag är världens kanske mest värdefulla mark: Priset var att holländarna gav England fulla rättigheter till en handelsstation i Nordamerika.

Holländarna kallade den Nieuw Amsterdam, men engelsmännen döpte snabbt om den till New York.