J.D. Dallet/Imageselect

Forntidens européer älskade strutsägg

I området runt Medelhavet var handel med strutsägg något som en driftig köpman kunde tjäna bra på under forntiden.

Forskarna har länge varit medvetna om att det från bronsåldern (cirka 3000–1000 f.Kr.) och långt in på järnåldern pågick en livlig handel med föremål tillverkade av strutsägg.

På flera håll i Sydeuropa har arkeologer hittat exempel på äggskal som omvandlats till krukor, koppar och andra typer av behållare.

Forskarna tror att det har rört sig om lyxvaror, och de vet att föremålen av strutsägg importerades från Mellanöstern och Egypten.

Men hittills har väldigt lite varit känt om handeln. I en ny studie har en grupp från brittiska University of Bristol emellertid tittat närmare på forntidens strutsäggsbransch.

En struts kan bli upp till 2,75 meter hög och väga cirka 150 kilo.

© Shutterstock

Äggen kom från vilda strutsar

En inskription från ruinstaden Nimrud i dagens Irak antyder att dåtidens kungligheter födde upp strutsar.

Men den nya studien visar att ägg från domesticerade strutsar inte ser ut som de ägg som lyxföremålen tillverkades av. De bearbetade äggen påminner mer om ägg från vilda strutsar, konstaterar forskarna.

”Det betyder att någon har varit tvungen att leta upp strutsarnas reden och stjäla deras ägg. Det har varit farligt, för en struts kan döda dig med en spark”, förklarar forskarlagets ledare Tamar Hodos för nätmediet Archaeology.org.