Library and Archives Canada

Gigantiskt par var en världssensation

Redan som artonåring var Anna Haining Swan imponerande 2,43 meter lång. Anna blev dock berömd på allvar först när hon gifte sig med den tidigare sydstatskaptenen Martin Bates, som även han var över två meter lång.

Anna Haining Swan, historiens näst längsta kända kvinna, föddes 1846 i Nova Scotia i Kanada, och var som artonåring 243 centimeter lång.

Hon uppmärksammades av cirkuspionjären P.T. Barnum, som gjorde Anna till ett av sina dragplåster och bland annat lät henne uppträda tillsammans med den kortvuxne Tom Thumb.

Anna blev känd på allvar efter att hon träffat Martin Bates, en tidigare sydstatskapten, som var 234 centimeter lång. De blev kända som ”världens längsta par”, och deras bröllop 1871 bevittnades av mer än tiotusen personer.

De fick bröllopsgåvor från hela världen, bland annat från den brittiska drottning ­Vic­to­ria, som gav dem varsitt fickur i guld – stort som ett tefat.

Parret vigdes i kyrkan Saint Martin-in-the-Fields i London den 17 juni 1871.

© Wellcome Library, London

Fick enorm baby på tio kilo

Paret uppträdde vid stora föreställningar och bjöds in till de finaste salongerna i både USA och Europa.

De pengar de tjänade spenderade de på ett spe­cial­byg­­gt jättehus i Ohio, där alla möbler var överdimensionerade. Anna födde två barn, men båda dog efter några timmar.

Med en födelsevikt av tio kilo har det ena barnet fortfarande rekordet som värl­dens största. Anna drog sig tillbaka i början av 1880-talet och avled 1888, 41 år gammal.