Från statligt monopol till en reglerad spelmarknad
Under en lång period vad det staten och Svenska spel som hade monopol på spel i Sverige. Detta ändrades dock januari 2019 när en ny spellag trädde i kraft. Innan spellagen trädde i kraft 2019 kunde andra spelbolag inte ha någon licens i Sverige utan fick använda sig av andra licenser, Malta Gaming Authority (MGA) var den vanligaste.

Ansvarsfullt spelande
Med spellagen kom många förändringar. Svenska spel har inte längre monopol på marknaden och de casino som vill vända sig till svenska spelare måste inneha en svensk spellicens. Spelbolagen måste betala 18% av sina intäkter till svenska staten samt kostnader för licensen. Följer bolaget inte de regler och villkor som ställs, kan man bli av med licensen. Vart femte år måste spelbolagen göra en ny ansökan.
Den nya regleringen handlar först och främst om ansvarsfullt spelande. Spelarna själva ska kunna påverka sin situation och vidta åtgärder för att förhindra beroende. Det handlar inte bara om spelarens ansvar, spelbolagen fick ett större ansvar för att förhindra riskbeteenden. De ska stötta spelarna med tydliga ikoner och ha länkar till olika hjälporganisationer.
I samband med att spellagen lanserades kom även tjänsten Spelpaus.se. Det är ett verktyg där spelaren kan välja att stänga av sig från alla former av spel. Det finns olika alternativ att välja mellan, tidsperioderna kan vara en, tre, sex eller tolv månader. De tre första alternativen innebär att avstängningen upphör när den valda tiden är passerad. Tolv månader innebär det att avstängningen kommer att fortlöpa tills att den avslutas.
Regleringar i spellagen
Med spellagen kom olika regleringar bland annat hur spelbolag får lov att marknadsföra sig. De får inte längre marknadsföra sig på ett sätt som uppmuntrar till mer spel. Tidigare fanns stora och generösa bonusar. Bolagen använde också olika lojalitetsprogram för att hålla kvar spelarna.
Speloperatörerna kunde själv bestämma vilka kampanjer och tävlingar man ville erbjuda och det fanns inga begränsningar. Idag får bolagen bara dela ut en bonus per spelare i form av en välkomstbonus. Det är inte längre tillåtet att erbjuda återkommande kampanjer eller bonusar till sina spelare.
Åsikterna bland spelarna har varit delade då många dedikerade ser det som en begränsning. Samtidigt har man sett tydliga bevis för att regleringarna minskar risken för spelmissbruk bland befolkningen.
Alla spelbolag som vill vända sig till svenska spelare måste ha en svensk spellicens, annars får de inte vara aktiva på den svenska spelmarknaden. Utländska aktörer som inte har en svensk spellicens får inte aktivt vända sig till svenska spelare, till exempel genom att erbjuda svenska som språk på sin sajt eller erbjuda svenska kronor som valuta.