Blixtsnabba försändelser: Underjordiska rör var 1800-talets brevbärare
Postbuden och kurirerna på 1800-talet förlorade dyrbar tid när de satt fast i trafikstockningar – viktiga meddelanden hann ofta inte fram i tid. Därför uppfann idérika ingenjörer ett system av rör och tryckluft som kunde föra runt posten i metropolerna.

I Berlin anammade man snabbt rörposten; första linjen invigdes år 1865. Till slut hade staden 40 mil rörledningar.
Ett 413 meter långt gjutjärnsrör sträckte sig i juli 1861 tvärs igenom Battersea Park intill Themsen.
I den ena änden av röret fanns en öppen lucka, och in i det mörka röret försvann en räls. En vagn lastad med cement stod utanför röret och storleken på vagnen passade precis på millimetern med rörets diameter.
Nu skulle det bevisas att tunga vagnar kunde förflyttas med hjälp av tryckluft.
Ingenjörerna Thomas Rammell och Josiah Latimer Clark ville demonstrera att en maskin kunde pumpa luft genom röret och därmed förflytta den 2,5 meter långa vagnen mer effektivt än med ett ånglokomotiv.
Efter en mängd försök fick uppfinningen så småningom sin slutgiltiga form. Principen med tryckluft i rör vann mark i västvärldens största städer och rörpost används än i dag, 150 år senare.
Snabb kommunikation
I mitten av 1800-talet fanns ett skriande behov av bättre kommunikationsvägar i storstäderna.
En enorm mängd fabriker, skorstenar och bostadskvarter växte fram under den industriella revolutionen och London blev världens största stad – men den kippade efter andan. Infrastrukturen hängde inte med.
Hästkärror och fotgängare trängdes på gatorna och transport av post och varor gick alldeles för långsamt.
Telegrafen var uppfunnen men telegrafstationerna var ganska få och själva transporten från telegrafen och vidare till mottagaren gick alldeles för långsamt i förhållande till det i övrigt blixtsnabba kommunikationssättet.
Trots att avståndet mellan Londons Electrical & International Telegraph Company och börsen var bara 106 meter behövdes det en förbindelse.
Buden som banade sig väg genom trafiken fick helt enkelt inte fram de viktiga meddelandena tillräckligt snabbt.
Ingenjörerna gnuggade geniknölarna för att komma på ett snabbt, bekvämt och effektivt postsystem i städerna.
Ångmaskinen och mekaniken var förhärskande, men det fanns faktiskt uppfinnare som tänkte i andra banor.
En av dem var britten George Medhurst, som brann för att generera energi och rörelse bland annat med komprimerad luft.
Medhurst hade massor med idéer och år 1810 presenterade han hur man skulle kunna använda tryckluft för att transportera föremål och till och med personer genom rör.