Korna flydde i panik över ängen och bönderna skrek och gjorde korstecknet. Både folk och fä anno 1888 trodde nog att det var djävulen själv som kom tuffande i någon märklig farkost på den dammiga landsvägen mellan Mannheim och Pforzheim i Tyskland.
Fordonet drogs inte av hästar utan rullade fram på tre hjul av egen kraft. Dessutom var det en kvinna som körde. Ingen hade sett något liknande.
Det var ingen djävul som satt vid styrstången; bara den viljestarka Bertha Benz, maka till den tyske ingenjören och uppfinnaren Carl Benz.
Efter många års slit hade han nu lyckats bygga det han kallade ”ett hästlöst fordon”. Men uppfinnaren var fortfarande tveksam till att bygga fler.
Bertha var däremot säker på sin sak: Carls uppfinning hade framtiden för sig.
I gryningen den morgonen – den 5 augusti 1888 – hade Bertha därför smugit sig ut tillsammans med sina båda söner, Richard, 14, och Eugen, 15, medan Carl fortfarande sov.
Hennes plan var att köra till sina föräldrar i Pforzheim, en resa på drygt 10 mil. Det var en verklig utmaning; Carls trehjuling hade aldrig tidigare körts mer än några kilometer i sträck.
För att inte oroa sin man – familjens hela framtid låg i den dyrbara maskinen – hade Bertha lagt en lapp till honom på köksbordet:
”Vi reser till Pforzheim och mina föräldrar.” Och eftersom resan skulle ta flera dagar hade hon dessutom skrivit vad det fanns för mat åt Carl i skafferiet.
Utan ett ljud knuffade de ut fordonet ur garaget och ut på vägen, och sedan pojkarna satt igång svänghjulet för att starta motorn hoppade de upp på passagerarsätet bredvid sin mor.
Bertha flyttade fram växelspaken på sin högra sida och det trehjuliga fordonet började rulla. Världens första bilsemester hade börjat.