Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Badsemester: Från hyrda hytter till lyxiga charterresor

I slutet av 1800-talet innebar semester slagsmål och badhotell, men knappt 100 år senare hade semestern blivit lyx i Sydeuropa.

Bridgeman, Babylon Baroque & Shutterstock

1870-talet: Arbetarna släppte hämningarna

Semesterresor var i början av 1800-talet något som de flesta britter endast kunde drömma om. Det förändrades med bygget av järnvägarna, som kring mitten av år­hund­radet gjorde resor över ­längre avstånd möjliga för fler.

Bättre villkor med högre lön och mer frihet gav samtidigt arbetarna på de stora fabrikerna i landets norra del chansen att resa bort på semester.

De flesta hade en ­veckas semester, som tillbringades på badhotell eller i en hyrd stuga vid Englands västkust. I ­synnerhet städerna Blackpool och Southend-on-Sea var populära.

Teater erbjöd förströelse. När semesterfirarna inte badade kunde de skratta åt de populära dockorna Punch och Judy

© Bridgeman, Babylon Baroque & Shutterstock

Badade gjorde man i heltäckande ba­ddräkt, för dygden tog inte ledigt under viktoriatiden. Dansställen, music-halls och varieté­föreställningar erbjöd dock goda möjligheter att roa sig, när skymningen lade stränderna öde.

  • Fördel: Semester gjorde arbetare friskare. Vistelser vid havet gav befolkningen möjlighet att vila ut, få frisk luft och samla kraft till arbetet.

  • Nackdel: Våld och slagsmål hörde till semestern. För somliga släppte hämningarna så mycket att de slogs. I synnerhet unga män slogs och bråkade.

1930-talet: Överklassen åkte på safari

Med passagerarplan med lång räckvidd var fotosafari i det avlägsna Afrika inom räckhåll för i alla fall överklassen.

Resenärerna bodde komfortabelt i tält med bad och ­toalett. På kvällarna avnjöt safarigäs­terna cocktails och gourmetmat, medan de lyssnade till ljuden från savannens alla djur.

Hollywood-filmer som Kung Salomos skatt bidrog till att göra safarin populär. Med bärbara kameror kunde resenärerna själva filma och fotografera och visa sina vänner hemma vad de varit med om.

En resa i Afrika var ren avkoppling.

© Shutterstock

1960-talet: Charterresor gjorde semestern till rena lyxen

Efterkrigstidens ekonomiska ­uppsving gjorde att även vanliga européer fick råd att åka på semester i utlandet.

Korsika, Mallorca och Costa Brava blev omtyckta mål för nordeuropéer på jakt efter sol och avkoppling. Allt på resan var noga planerat av resebyrån, så att semesterfirarna kunde ägna sig åt att njuta av de exotiska miljöerna.

Charterresan var för många den första kontakten med andra länder och seder och ledde till nya vanor. Resorna gjorde det till exempel populärt att dricka vin till maten.

För många blev charterresan en årlig begivenhet.

© Shutterstock

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj