Bridgeman, Babylon Baroque & Shutterstock

Badsemester: Från hyrda hytter till lyxiga charterresor

I slutet av 1800-talet innebar semester slagsmål och badhotell, men knappt 100 år senare hade semestern blivit lyx i Sydeuropa.

1870-talet: Arbetarna släppte hämningarna

Semesterresor var i början av 1800-talet något som de flesta britter endast kunde drömma om. Det förändrades med bygget av järnvägarna, som kring mitten av år­hund­radet gjorde resor över ­längre avstånd möjliga för fler.

Bättre villkor med högre lön och mer frihet gav samtidigt arbetarna på de stora fabrikerna i landets norra del chansen att resa bort på semester.

De flesta hade en ­veckas semester, som tillbringades på badhotell eller i en hyrd stuga vid Englands västkust. I ­synnerhet städerna Blackpool och Southend-on-Sea var populära.

Badade gjorde man i heltäckande ba­ddräkt, för dygden tog inte ledigt under viktoriatiden.

Teater erbjöd förströelse. När semesterfirarna inte badade kunde de skratta åt de populära dockorna Punch och Judy

© Bridgeman, Babylon Baroque & Shutterstock

Dansställen, music-halls och varieté­föreställningar erbjöd dock goda möjligheter att roa sig, när skymningen lade stränderna öde.

  • Fördel: Semester gjorde arbetare friskare. Vistelser vid havet gav befolkningen möjlighet att vila ut, få frisk luft och samla kraft till arbetet.

  • Nackdel: Våld och slagsmål hörde till semestern. För somliga släppte hämningarna så mycket att de slogs. I synnerhet unga män slogs och bråkade.

1930-talet: Överklassen åkte på safari

Med passagerarplan med lång räckvidd var fotosafari i det avlägsna Afrika inom räckhåll för i alla fall överklassen.

Resenärerna bodde komfortabelt i tält med bad och ­toalett. På kvällarna avnjöt safarigäs­terna cocktails och gourmetmat, medan de lyssnade till ljuden från savannens alla djur.

Hollywood-filmer som Kung Salomos skatt bidrog till att göra safarin populär. Med bärbara kameror kunde resenärerna själva filma och fotografera och visa sina vänner hemma vad de varit med om.

En resa i Afrika var ren avkoppling.

© Shutterstock

1960-talet: Charterresor gjorde semestern till rena lyxen

Efterkrigstidens ekonomiska ­uppsving gjorde att även vanliga européer fick råd att åka på semester i utlandet.

Korsika, Mallorca och Costa Brava blev omtyckta mål för nordeuropéer på jakt efter sol och avkoppling. Allt på resan var noga planerat av resebyrån, så att semesterfirarna kunde ägna sig åt att njuta av de exotiska miljöerna.

Charterresan var för många den första kontakten med andra länder och seder och ledde till nya vanor. Resorna gjorde det till exempel populärt att dricka vin till maten.

För många blev charterresan en årlig begivenhet.

© Shutterstock