Åsa Karlsson har koll på historiska svenskar
Historikern Åsa Karlsson bytte en akademisk karriär mot att leda arbetet med Svenskt biografiskt lexikon, Sveriges stora standardverk med personhistoriska artiklar.

Åsa Karlsson är chef för Svenskt biografiskt lexikon.
Svenskt biografiskt lexikon (SBL) började ges ut 1917 av Bonniers, till en början endast som ett i raden av mindre personhistoriska verk. Men med tiden växte projektet och togs 1962 över av staten.
Lexikonet innehåller biografiska artiklar över avlidna personer som anses betydelsefulla, men också över släkter. I dagsläget, när utgivningen hunnit fram till bokstaven S i alfabetet, innehåller det över 9 000 släkt- och personartiklar på sammanlagt cirka 25 000 sidor.
I 15 av SBL:s 100 år har Åsa Karlsson varit huvudredaktör. Innan hon kom till SBL disputerade hon 1994 i Uppsala med en avhandling om Karl XII:s förmögenhetsbeskattning. Den kan sägas vara en kombination av politisk och social historia.
Värvades till Svenskt biografiskt lexikon
Efter disputationen blev hon kvar på universitetet som forskarassistent och jobbade bland annat tillsammans med andra på ett projekt om eliternas giftermålsförbindelser under 16- och 1700-talen. Ett projekt som inte hann avslutas innan hon blev värvad till SBL, efter att tidigare ha skrivit några artiklar för lexikonet.
– Det är ett fantastiskt jobb, man pratar historia hela dagarna men har inte samma press på sig som på universiteten, säger hon.
FÅ SLÄKTHISTORIAS NYHETSBREV – VARJE VECKA!
Åsa Karlsson vill framförallt framhålla bredden i arbetet, att de håller på med allt från medeltida personer till sådana som dött för några år sedan, inom alla möjliga fält.
– Man måste hänga med i vilka nya områden som dyker upp. Vi behöver också bygga upp för kommande redaktioner och skaffar därför memoarer redan nu. Om 50 år kan de vara svårare att få tag på.
1700 artiklar om släkter
SBL:s artiklar om släkter utgör en mindre del, cirka 1 700 av 9 000, eller lite drygt 18 procent. Andelen var större på 40-, 50- och 60-talen, men efter en diskussion på 70-talet drog man ner på genealogin.