Polfoto/Granger, Getty Images & Shutterstock

Wyatt Earp ledde blodig uppgörelse

I oktober 1881 är bröderna Earp sheriffer i den lilla västernstaden Tombstone i Arizona. Men omedgörliga cowboyer vägrar att respektera den dominanta trion och vid boskapsskjulet O.K. Corral drar det ihop sig till skottlossning.

Wyatt Earp går som vanligt runt på saloonen Alhambra denna oktoberkväll år 1881. Han inspekterar spelborden och kontrollerar att gamb­lingen sker enligt reglerna.

Saloonen serverar också bröd och stuvning till en brokig skara gruvarbetare, cowboyer och småhandlare i gruvstaden Tombstone. Mörkret har lagt sig över de små husen och stadens drygt 4000 invånare. En del berusade män vacklar hemåt och herrelösa hundar stryker omkring i jakt på mat.

”Jag väntar på bröderna Earp och Holliday. När jag ser dem, öppnar balen.” Ike Clanton

Wyatt är en av stadens starka män. Hans äldre bror Virgil är sheriff och i likhet med deras lillebror Morgan är Wyatt inofficiellt vice­sheriff.

Denna kväll är både Wyatt och Morgan på Alhambra. Hasardspel ses inte med blida ögon i de puritanska nybyggarsamhällena, men ledningen i staden har accepterat att familjen Earp driver sin pokerrörelse på saloonerna. Så länge de härdade revolvermännen upprätthåller lag och ordning kan de göra i stort sett vad de vill.

Bröderna satt på makten i Tombstone

© Polfoto/Granger & Bridgeman/Shutterstock

Virgil Earp

Sheriff i Tombstone. Veteran från amerikanska inbördeskriget, där han slogs för nordstaterna.

© Polfoto/Granger & Bridgeman/Shutterstock

Wyatt Earp

Vicesheriff. Virgils lillebror. Styrde en stor del av spelverksamheten på Tombstones salooner.

© Polfoto/Granger & Bridgeman/Shutterstock

Morgan Earp

Vicesheriff. Lillebror till Virgil och Wyatt.

© Polfoto/Granger & Bridgeman/Shutterstock

Doc Holliday

Utbildad tandläkare. Spelare, revolverman och lojal supporter till familjen Earp.

Framemot midnatt går Wyatt Earp runt till ­sina kortgivare och inkasserar dagens vinst. Gästerna dricker friskt och försöker glömma var­dagen när de grinar upp sig mot de lättfotade ­damerna. Här på gränsen till Mexiko är livet hårt.

Apacheindianerna härjar i området och de senaste veckorna har flera vita män överfallits i utkanten av staden. Tombstone är en fredlig oas. Här får ingen bära skjutvapen och bröderna Earp slår hårt ned på varje antydan till lagbrott.

I ett hörn av den fullpackade saloonen sitter Ike Clanton. Tillsammans med en annan cowboy, Tom McLaury, har han ridit in i staden ­redan tidigt på morgonen. I morgon väntar de fler vänner från prärien.

De har inga vapen med sig på saloonen men har inte heller, enligt reglerna, lämnat in dem. Männen i trakten är dödströtta på bröderna Earp som uppför sig som om de vore kungar av Tombstone. Familjen Clanton ligger i konflikt med familjen Earp och de har haft sina dispyter flera gånger den senaste tiden.

På saloonen Alhambra har Ike Clanton ännu så länge inte lagt märke till bröderna Earp. Han har druckit ända sedan han kom till Tombstone och nu sitter han lugnt och äter sin middag. Han beställer in ytterligare en whisky.

Bröderna Clanton var Earps rivaler

Ike Clanton

En av de äldsta bröderna i familjen Clanton.

© Polfoto/Granger & Arizona Historical Society

Billy Clanton

Lillebror till Ike Clanton.

© Polfoto/Granger & Arizona Historical Society

Frank McLaury

En av de äldre bröderna i familjen McLaury.

© Polfoto/Granger & Arizona Historical Society

Tom McLaury

Lillebror till Frank.

Ike Clanton sprider lögner om bröderna Earp

Doc Holliday har också druckit hela dagen. Den ärrade tandläkaren, revolvermannen och spelaren stinker av sprit när han kliver in på Alhambra.

Han hör till bröderna Earps mest lojala supportrar och backar alltid upp dem när det hettar till i Tombstone. Plötsligt får Doc Holliday syn på Ike Clanton och de två fyllbultarna ger sig högljutt på varandra. Ingen av dem är beväpnad, men de gastar och skriker.

Alhambras ­övriga gäster bryr sig inte märkbart om dem. De är alla lika berusade och allt man senare minns säkert är att Holliday mitt i bråket ropar ”förbannade lögnare” efter Ike.

Våldsamma gräl hör till vardagen på salooner över hela Vilda västern, så bröderna Earp ser ingen anledning att ingripa. De två stridstupparna behöver bara få rasa av sig lite.

Men diskussionen fortsätter med oförminskad styrka och hoten haglar genom luften. Ike Clanton är känd för att skälla värre än han bits – i synnerhet när han är berusad – och även om han är obeväpnad i kväll hotar han både Doc Holliday och bröderna Earp.

När de tuffa cowboyerna kom till staden stod en barrunda vanligen på programmet.

© Polfoto/Corbis

Cowboys levde på kant med lagen

Virgil Earp stöttar familjen Clanton

Under tiden sitter sheriffen Virgil Earp på The Occidental Saloon i närheten.

Han kopplar av med kortspel och whisky efter en lång dag på hästryggen på jakt efter en grupp förrymda fångar. Han har varit ute med Johnny Behan, sheriff för hela Cochise County i Arizona Territory och alltså Virgils överordnade.

Vid midnatt är det slut på friden. Det hörs skrik från gatan. Virgil går ut för att se vad som är på gång och får syn på Doc Holliday och Ike Clanton som har fortsatt bråket utanför saloonen.

”Om ni inte lugnar ner år åker ni in i arresten!” ryter Virgil Earp.

När sheriffen kommer lugnar männen ner sig och Doc Holliday lufsar vidare mot nästa ­saloon. Ike Clanton går först hemåt mot sitt hotell men är fortfarande så adrenalinstinn efter den hetsiga diskussionen att han bestämmer sig för att fortsätta barrundan.

Cowboyen kliver in på The Occidental Saloon, där Virgil har återvänt till Johnny Behan och pokerspelet. Behan må vara i samma bransch som Earp, men när det gäller konflikten mellan Earp och Clanton står han på familjen Clantons sida. Behan låter alltså Ike Clanton slå sig ned vid spelbordet.

Virgil Earp sitter plötsligt med två personer som är missnöjda med hans familjs järngrepp om staden, men sheriffen är inte nervös.

Han tar ofta till kortspel för att på ett avslappnat sätt kunna möta människor som han har personliga problem med. De tre männen dricker whisky och spelar i all vänskaplighet ända tills gryningen tränger undan mörkret.

Gruvstaden Tombstone grundades 1877, och redan fyra år senare hade den bland annat fyra kyrkor, en bowlingbana, ett ishus, en skola, två banker, tre tidningar och hela etthundratio salooner.

© Polfoto/Granger

Ike Clanton angriper Doc Holliday

Morgonen är kylig när sällskapet stapplar ut på gatan klockan sex onsdagen den 26 oktober 1881. Ingen av dem är nykter, men Ike Clanton är stupfull.

Ännu en gång börjar han dra upp gammalt groll. Den här gången är det Virgil Earp som är boven men sheriffen är van vid berusade personer och låter sig inte provoceras så lätt. Ike Clanton är dock både stridslysten och trotsig och börjar hojta om Doc Holliday igen.

”Den där förbannade idioten måste komma ut och slåss”, rasar han.

Förbudet mot att bära vapen inne i staden var en välkänd lag i Västerns småstäder. Sheriffen var förstås undantagen och lät ofta revolvern tala.

© icollector.com

Västerns sheriff var stadens kung

Virgil svarar att han vill gå och lägga sig och att han inte vill se något bråk från Ike Clanton men den berusade cowboyen fortsätter.

”Tänker du inte framföra mitt meddelande?” ropar han efter sheriffen.

Virgil Earp vänder sig om.

”Verkligen inte!”

”Du blir kanske tvungen att slåss förr än du anar”, ropar Ike Clanton. Virgil Earp ignorerar hotet och går därifrån, men den garvade sheriffen blir osäker. Är det bara tomma hot från en berusad man? Eller borde han göra något?

Virgil går hem och får några timmars sömn. Ike Clanton fortsätter att vingla runt på stadens gator och berättar för alla som orkar höra på att han snart ska göra upp med Doc Holliday och bröderna Earp.

Wyatt Earp hamnar i slagsmål

Två timmar senare är Ned Boyle, bartender på Oriental Saloon, på väg hem. Han är trött efter en lång natt med många stordrickande gäster och spelare.

Plötsligt spärrar han upp ögonen. Ike Clanton kommer gående med en revolver synlig i bältet – en klar överträdelse av sheriffens regler. Det vet alla.

Men den hetsige Ike Clanton är en bra kund och Ned Boyle ber honom vänligt att gå hem och sova ruset av sig. Ike tänker dock inte gå hem.

”Jag väntar på bröderna Earp och Holliday. När jag ser dem, öppnar balen”, fräser den kraftigt överförfriskade cowboyen.

Boyle är van vid Clantons burdusa fasoner och har hört honom hota folk förr. Trots det blir han spak. Den här gången verkar Ike mena vad han säger, dessutom är han olagligt beväpnad. Boyle skyndar sig hem till Tombstones sheriff för att väcka honom.

Virgil Earp tycker inte om att bli väckt så ­tidigt på dagen. Han förbannar Ike Clanton och sover vidare några timmar till. Först vid lunchtid möter han sina bröder, Wyatt och Morgan. De bestämmer sig för att avväpna Ike Clanton. Det kan inte vara särskilt svårt, han är ju stupfull.

Bröderna går åt varsitt håll. Wyatt går längs ­Allen Street medan Virgil och Morgan spanar efter Ike på Fremont Street. De hittar honom i hörnet vid 4:e gatan.

Clanton står med ryggen mot dem med geväret i händerna och sexskjutaren i bältet. Han stirrar nedför gatan med tom blick. Virgil Earp går fram till honom bakifrån och greppar snabbt hans gevär. Clanton griper instinktivt efter pistolen men Virgil är snabbare. Han ger Ike ett hårt slag i huvudet med sin revolver och cowboyen stupar i marken.

Wyatt ansluter sig till sina bröder och de tre männen lämnar över den fulle cowboyen till rätten i Tombstone. Domaren följer prejudikaten.

Hot brukar ingen dömas för i Vilda västern, men Clanton har helt klart brutit mot lagen genom att bära skjutvapen i staden. Han får en bot på 25 dollar och beskedet att han kan hämta ut ­sina vapen på hotellet senare.

Järnvägen nådde ännu inte fram till Tombstone, och de resande fick färdas med diligens.

© Arizona State Library

Virgil Earp anser ordningen vara återställd men Wyatt är rasande. Clanton har hotat familjen Earp till livet och varit på jakt efter dem på gator och torg, beväpnad till tänderna.

Nu låter man honom bara gå – han får till och med sina vapen tillbaka. Wyatt går ut i middagssolen och ser sig ursinnigt omkring.

Det går redan rykten om att något är på gång. Hela staden känner till konflikten mellan familjerna Earp och Clanton och alla är spända. Revolverstrider är sällsynta, men inte otänkbara i de små västernstäderna.

Plötsligt kommer Clantons kumpan Tom McLaury gående. Wyatt Earp är känd för att dela upp världen i vänner och fiender, och familjen McLaury tillhör inte vännerna. De båda männen växlar några ord, och på håll kan ­vittnen höra hur den annars så lugne Tom McLaury säger:

”Även om jag aldrig har gjort dig något, är jag redo att slåss mot dig när som helst!”

De orden får Wyatt Earp att fara i taket. Han drar sin sexskjutare och riktar den mot cowboyen. Med en snabb rörelse med kolven slår han ned McLaury som blöder och blir liggande i dammet. Men Wyatt är inte färdig än. Han ger honom ytterligare ett par slag. Sedan går han lugnt bort från den skadade mannen.

Tom McLaury var inte ute efter bråk. Med hjälp av en förbipasserande kommer han på benen och fortsätter sina ärenden i staden, men situationen har ställts på sin spets. Två cowboyer har åkt på stryk av bröderna Earp och nu är ytterligare två av sheriffens antagonister på väg till Tombstone.

Frank McLaury respektive Billy Clanton är bröder till dem som slagits ned. Så snart de rider in i staden får de höra vad som hänt och bestämmer sig för att inte lämna in sina vapen.

Wyatt Earp och bröderna intar Cochise County

Sheriffen i Cochise County, Johnny Behan, hoppas på att konflikten inte ska trappas upp mellan bröderna Earp och de nyanlända.

Han har hört att både Billy Clanton och Frank McLaury bär skjutvapen, och att de till och med har försökt köpa fler vapen och mer ammunition.

Han måste tala med dem och Behan hittar Ike och Billy Clanton, Tom och Frank McLaury samt deras kamrat Billy Clairborne vid en liten inhägnad, obebyggd tomt bakom boskapsskjulet O.K. Corral.

”Är ni tillsammans?” frågar Behan. De fyra nickar avslappnat, men Clairborne säger att han inte har något med saken att göra. ”Då får ni andra fyra komma med till kontoret. Så avväpnar jag er där”, säger Behan bestämt.

Behan vet att de fyra männen inte bara kan glömma vad som har hänt under dagen.

De hårdföra boskapsdrivarna känner sig förödmjukade av bröderna Earp, men Behan står på god fot med dem och räknar med att klara upp situa­tionen om han bara lyckas avväpna bröderna innan Virgil, Wyatt och Morgan dyker upp.

De fyra cowboyerna har inget emot Behan. De går med på att låta sheriffen visitera dem och sedan lämna in sina vapen. Behan sätter i gång, men plötsligt ändrar sig Frank McLaury.

”Nu har jag tänkt över det här. Och jag lämnar bara in mitt vapen om den som slagit ned min bror också lämnar in sitt”, säger han bestämt.

Johnny Behan stelnar till. Sheriffen stirrar på Frank McLaury som är känd för att vara en stolt man. De vet båda två att det han begär är omöjligt. Wyatt Earp skulle aldrig gå med på att lämna in sitt vapen nu när situationen är så spänd, och så länge Virgil är sheriff kommer han inte heller vara tvungen att göra det.

Ute på Fremont Street har folk börjat samlas och man anstränger sig för att höra vad som sägs. ”Jag vill inte ha något skjutande. Ni får ge mig era vapen nu, eller lämna staden omedelbart!”, säger Behan allvarligt.

”Ni kommer inte att få några problem med oss, Johnny. Vi sticker från staden nu”, svarar en av de fyra männen. I samma ögonblick får folk syn på bröderna Earp. De kommer gående runt hörnet med sin vän Doc Holliday.

Boskapsskjulet på Allen Street som gav namn åt den legendariska eldstriden brann ned år 1882.

© Adler Publishing

”Nu kommer de!” ropar någon.

Johnny Behan vänder sig om och går ut på gatan för att möta bröderna Earp och Doc.

Han ser att både Wyatt och Morgan har revolvrar i händerna, men som sheriff för hela countyt är Behan lagens högste representant. Han konfronterar Virgil Earp och hans tre medhjälpare.

”Gentlemän. Jag är sheriff i detta county och jag tänker inte tillåta någon form av bråk om jag kan stoppa det”, säger han.

Bröderna Earp ignorerar honom och går förbi. Johnny Behan tittar efter dem.

”Vi tänker bara avväpna de där cowboyerna först”, fräser Virgil Earp över axeln. Bröderna Earp kan inte ångra sig nu. Hela staden har sett dem gå mot de fem cowboyerna och en reträtt skulle vara ett tecken på svaghet. Det finns bara­ en utväg.

Wyatt Earp har tur under eldstriden

De båda gängen står plötsligt bara några meter från varandra. Båda McLaury-bröderna står vid sina hästar och tänker över situationen. De har ju just pratat med Behan och menar att bröderna Earp ska hålla sig utanför.

I samma ögonblick går det upp för sheriff ­Behan att en skottlossning är oundviklig. Han skyndar sig in på den tomma tomten för att få undan Billy Clairborne, som just har sagt att han inte har något med saken att göra. Resten av de inblandade står som stenstoder.

”Upp med händerna gossar. Jag ska avväpna er.” Virgil Earp

Ute på Fremont Street ser åskådarna hur Virgil Earp går in på den tomma tomten. Han har Wyatt på sin högra sida. Morgan står strax ­ba­kom honom och Doc ytterligare en bit bort.

Tom McLaury tar ett steg mot sin häst. Doc drar fram ett hagelgevär ur rocken. Allt är tyst.

De åtta männen stirrar på varandra, vakar över varje rörelse. Virgil Earp bryter tystnaden: ”Upp med händerna gossar. Jag ska avväpna er.”

”Vi ska …”, är vad Frank McLaury hinner ­säga. ­Sedan hörs två skott. Fler skott ekar ­ba­kom O.K. Corral.

VIDEO: Se den legendariska uppgörelsen i Tombstone (1993)

Wyatt Earp träffar Frank McLaury. Samtidigt skjuter Billy Clanton efter Wyatt utan att träffa. Virgil överrumplas av vad som händer och ­viftar med sin silverskodda spatserkäpp.

”Sluta! Det här var inte meningen!”

Men det är för sent för ord. Virgil träffas i ­låret och faller ihop. Den annars så kvicke Ike Clanton är rådvill. Han rör sig bort mot Wyatt för att visa för honom att han är obeväpnad, och förhindrar samtidigt att Billy Clanton får in en träff på vicesheriffen.

Då kliver Morgan in i striden. Han öppnar eld mot Billy Clanton som blir träffad men fortsätter att skjuta. Virgil kommer på benen.

Han skickar en kula mot Frank McLaury som också blir träffad och flyr ut på gatan. Bara några sekunder har gått, men Frank, Billy och Virgil är redan skadade. Nästa offer är Morgan Earp.

”Jag är skjuten!”, ropar han. Han har fått en kula i axeln. Doc Holliday står vid grinden ut mot gatan medan kulorna viner på den tomma tomten.

Han är anmärkningsvärt lugn när han med hjälp av sitt hagelgevär ser till att ingen lägger sig i. Samtidigt väntar han på sin chans.

Wyatt sliter sig loss från den handlingsför­lamade Ike Clanton med orden: ”Striden har börjat! Börja kämpa, eller ge dig iväg!”

Ike Clanton flyr oskadd nedför gatan medan Wyatt Earp skjuter mot den häst som Tom McLaury gömmer sig bakom.

Hästen gnäggar högt och sliter sig en liten bit bort – precis tillräckligt mycket för att Doc Holliday ska få den öppning han behöver. Han avfyrar sitt hagel­gevär. En skur av hagel träffar Tom McLaury i överkroppen. Den illa tilltygade cowboyen vacklar ut på gatan och sjunker ihop.

Nu finns bara den sårade Billy Clanton kvar på tomten och Wyatt och Virgil Earp skjuter lätt ned den 19-årige cowboyen. Han är svårt skadad av flera skott men lyckas besvara elden. Han är dock för svag för att sikta rätt och missar.

Frank McLaury har träffats av flera skott och är den ende som är kvar av det gänget. Han försöker gömma sig bakom sin häst på Fremont Street och skjuter för fullt mot bröderna Earp. Men det är lönlöst.

Han lyckas inte få in någon träff och hästen sliter sig och galopperar i väg. Den blödande cowboyen står nu helt ensam. Doc Holliday är på väg emot honom.

”Nu har jag dig!”, ropar Frank McLaury självsäkert och siktar mot Doc.

”Skjut på du raring”, svarar Doc som har dragit sin revolver.

Franks kulor snuddar vid Docs höft, och den ursinnige tandläkaren blir rasande och skriker.

”Den gick rakt igenom!”

Sedan besvarar Morgan Earp och Doc Holliday elden. Frank McLaury dör i ett kulregn.

Bara trettio sekunder efter det första skottet är duellen vid O.K. Corral över. Trettio skott har avlossats. Tre cowboyer ligger på gatan.

Virgil Earp, Doc Holliday och Morgan Earp är skottskadade och Ike Clanton har flytt. Det är bara Wyatt Earp som är oskadd. Försiktigt kommer Tombstones invånare fram från sina gömställen. Johnny Behan går rakt fram till Wyatt Earp och meddelar honom att han är arresterad.

”Du får inte gripa mig i dag”, svarar Wyatt Earp lugnt. ”Men jag stannar i staden”, tillägger han, väl medveten om att en rättegång väntar.

Halva Tombstone går på begravningen

Dagen därpå står tre öppna kistor i fönstret hos begravningsentreprenören Ritter and Ream. ­Alla kan beskåda de dödas ansikten. Intill står en skylt med texten: ”Mördade på Tombstones ­gator.”

När de döda revolvermännen ska begravas utgörs begravningsföljet av 26 vagnar, 300 ­gående och ett okänt antal ryttare.

Omkring 2000 invånare står respektfullt längs kortegens väg. Bröderna Earp vann visserligen skottduellen, men fick många fiender i Tombstone.

Billy Clantons, Frank McLaurys och Tom McLaurys lik ställdes ut hos begravningsentreprenören. Bröderna hade många vänner som ville ha hämnd.

© Polfoto/Granger

Efterspelet för Virgil, Morgan och Wyatt Earp

Uppgörelsen mellan bröderna Earp och de lokala cowboyerna var inte över med de trettio skotten bakom O.K. Corral. De mördades många vänner var upprörda över att bröderna Earp inte dömdes för sina dåd, och under månaderna som följde var ­familjen Earp ett hett byte.

Den 28 december blev Virgil Earp skjuten på en bakgata i Tombstone. Han överlevde. Trots att Ike Clantons hatt hittades på platsen dömdes ingen för dådet. I mars 1882 sköts Morgan Earp till döds under ett biljardspel men inte heller nu föll någon dom.

Wyatt Earp bestämde sig för att ta saken i egna händer. Tillsammans med yngste brodern Warren Earp, Doc Holliday och sex andra män tänkte han söka upp och döda sina fiender.

Blodbadet inleddes redan när den invalidiserade Virgil Earp och hans hustru skulle resa ut ur Arizona för att sätta sig i säkerhet. På tågstationen i Tucson väntade en grupp cowboyer för att döda Virgil, men Wyatt och hans män var många fler. I eldstriden dödades cowboyen Frank Stilwell.

Wyatt använde listan över misstänkta från de olika överfallen på hans bröder som dödslista. Han red ut för att hämnas med en grupp på tjugo vicesheriffer, utsedda av sheriffen Johnny Behan, tätt i hälarna.

Gruppen av förföljare bestod av cowboyer och småkriminella som till exempel Johnny Ringo, misstänkt för mordet på Morgan Earp, men de kunde inte spåra upp Wyatt Earps hämnare.

Saken fick stor uppmärksamhet i tidningarna och Wyatt Earp kritiserades hårt för att han tagit lagen i egna händer. Åklagaren i Tucson utfärdade en arresteringsorder på ­Wyatt Earp och fem av hans män, som dock oförtröttligt fortsatte sin jakt.

Den 22 mars 1882 kom Wyatt Earps liga fram till ett skogshuggar­läger där de förhörde och dödade indianen Florentino Cruz. Ett par dagar senare mötte männen en grupp cowboyer, flera av dem man letade efter.

Ännu en legendarisk revolver­strid ägde rum, denna gång vid Iron Springs, där Wyatt dödade de två cowboyerna Curly Bill Brocius och Johnny Barnes. Ingen av Wyatt Earps män skadades, men Wyatt bestämde sig för att upphöra med jakten.

Earps hämnare blev aldrig dömda, men varken Wyatt eller Doc Holliday återvände till Tombstone. Doc dog fem år senare av tuberkulos. Wyatt levde till år 1929.

Wyatt Earp överlevde otaliga eldstrider, och dog 80 år gammal av urinvägsinfektion.

© All Over Press