Provincial Archives of Alberta
RCMP circa 1900

Vildmarkspolis blev symbol för Kanada

Utöver sin rödvita flagga med ett lönnblad på är Kanada kanske mest känt för sina legendariska rödklädda poliser. År 2020 firar Royal Canadian Mounted Police (RCMP) sitt hundraårsjubileum, trots att styrkan i själva verket har över 140 år på nacken.

När Kanadas beridna polis upprättades 1873 fick den väldigt olikartade uppgifter och blev ett mellanting mellan kavalleri och de amerikanska U.S. Marshals. Mounties patrullerade gränserna, spårade brottslingar, såg till att indianernas rättig­heter inte kränktes och utredde kriminalitet tvärs över delstatsgränserna.

När guld hittades i kanadensiska Klondike nära gränsen till Alaska, skickades en tredjedel av styrkan till staden för att upprätthålla ordningen bland över 30000 lycksökare.

©

Världshistoriens största markköp skapade kåren

Kanada bildades 1867, och redan tre år senare gjorde den unga nation ett gigantiskt köp av mark:

För 300000 pund köpte Kanada Rupert’s Land (3,9 miljoner km²) av pälsbolaget Hudson’s Bay Company. Landet mångfaldigade därmed sitt territorium. Med i köpet följde det nästan folktomma North-Western Territory.

För att kunna upprätthålla kanadensisk lag i vildmarken ­upprättades 1873 North-West Mounted Police (NWMP) – Nordvästra beridna polisen. År 1920 slogs NWMP ihop med Kanadas övriga poliskårer och blev Royal Canadian Mounted Police.

Hatten var inspirerad av amerikanernas stetsonhatt, men brättet är plattare. Hatten infördes först 1904 och ersatte då brittiska tropikhjälmar och mjuka kepsar, som inte lämpade sig för ­kanadensiska förhållanden.

Shutterstock

Fångsnöret runt halsen var fäst i pistolkolven och skulle förhindra att polismannen tappade den Beaumont-Adams-revolver som kåren använde på 1870-talet.

Shutterstock

Den röda jackan är en kvarleva från när Kanada var under brittisk kontroll och brittiska rödrockar försvarade gränserna. Färgen ska även göra det enkelt att skilja Mounties från de blåklädda amerikanska styrkorna på andra sidan gränsen.

Shutterstock

Sam Browne-bältet med axelrem gjorde det lättare för poliserna att dra revolvern med endast en hand. Det så kallade ententekopplet uppfanns av den brittiske ge­ne­ralen Sam Browne (1824–1901), som saknade en arm. Han drog därför en rem över axeln, så att den höll sabelns balja på plats, när han drog vapnet. Idén överfördes sedan till pi­stol­hölster.

Shutterstock

Poliser i krig

Trots att den beridna kåren framför allt skulle vara lagens väktare användes den i sina tidiga år även som kavalleri i krigstid.

1885

Under indianernas så kallade North-West Rebellion deltog Mounties som kavallerister i de blodiga striderna i ­centrala Kanada.

© George F.G. Stanley

1899

Kanada var en så kallad brittisk dominion och därmed formellt en del av Brittiska imperiet. Därför skickades Mounties till Sydafrika under det andra boerkriget (1899–1902).

© Fornax, Himasaram, Madden, George F.G. Stanley

1914

Frivilliga Mounties ­skickades till fronten i Frankrike under första världskriget som del av kavallerikåren Canadian Light Horse.

Tricolour tricolore

1939

Vid andra världskrigets utbrott hade Kanada ingen militärpolis, så Mounties överfördes temporärt till armén. I juni 1944 dirigerade de trafiken på den kanadensiska D-dags-­stranden Juno i Normandie.

© Fornax, Himasaram, Madden, George F.G. Stanley

Vidste du, at...

  • ... massakern vid Cypress Hills år 1873 underströk ­be­ho­vet av en beriden kanadensisk polis? Några a­me­ri­kan­ska bisonjägare gick in över gränsen till ­Kanada och mördade tjugo indianer från assiniboine­stammen, som de ansåg hade stulit deras hästar.
  • ... en 140 mil lång marsch till Alberta var Mounties ­första uppdrag? Efter Cyp­ress Hills-massakern red 275 man till delstaten för att ­stoppa de illegala överträdelserna av gränsen.
  • ... 500 Mounties skulle upprätthålla ordningen i ett om­rå­de stort som Kina?
  • ... Englands kung, Edvard VII, 1904 gav Kanadas beridna poliser rätten att kalla sig ”den kungliga beridna polisen” som tack för kårens ­insats under bo­er­kri­get?
  • ... rädsla för kommunismen fick Kanada att 1920 slå ihop North-West Mounted Police med andra poliskårer? Därmed bildades Royal ­Canadian Mounted Police, och kåren fick befogenheter att jaga kommunister över del­stats­grän­ser­na.
  • ... patruller i Arktis än i dag är en av Mounties fasta uppgifter? Under kalla kriget ­inspekterade poliskåren de radaranläggningar som ­uppfördes långt norrut för att kunna upptäcka om sovjetiska interkontinentala ­kärn­vapenrobotar var på väg mot Nordamerika.
  • ... kvinnor sedan 1974 har haft möjlighet att söka till RCMP? De utgör i dag 21 ­procent av kårens nästan 25000 medlemmar.