Vilda västerns avtryck i populärkulturen

Laglösa revolvermän, ruffiga salonger, ryttare längs prärien, sökandet efter guld. Detta är bara några av de ingredienser som ständigt gör sig påminda i dagens populärkultur. Något vi tänkte kika närmare på i den här artikeln.

Kanske bottnar det sig i drömmen om det lovande landet? Kanske beror det på att vi har vuxit upp med lekar om västerns vilda dagar? Oavsett vilket är en sak säker, idén om 1800-talets USA står sig stark än i dag och detta speglar sig i stort sett all typ av underhållning, från linedancing till moderna videospel.

Så sent som 2018 var kritikerhyllade Red Dead Redemption 2 årets mest sålda TV-spel och under 2000-talet tycktes hela världen drabbades av Texas Hold’em-feber, ett pokerspel som fick spridning i västerns salonger. Trenden är fortfarande stark och på jämförelsetjänsten Casinofeber finns ett stort utbud av sajter på där det går att spela Hold’em direkt på plattan, datorn och mobilen.

Presidenterna älskar sin västern

I det vita huset har presidenten tillgång till en alldeles egen biograf, där alla filmer de väljer att se sparas i ett register. Demokrater och republikaner kan tycka olika om mångt och mycket, men om det är något som enar dem så är det kärleken till västern. Så många som åtta av de tretton senaste presidenterna har sagt att de deras favoritfilmer är just västernklassiker. Den mest frekvent nämnda av dessa är High Noon, där en ensam sheriff tvingas ta sig an ett gäng desperados på egen hand. Något som kanske säger en hel del om presidenterna i fråga.

Men det är inte bara USA:s mäktigaste som älskar att se en vilda västern målas upp skärmen. Även bland nya Netflix serier hittar vi de med västerntema och titt som tätt går det fortfarande upp västernfilmer på världens biografer. För några år sedan blev exempelvis Quentin Tarantinos västerndrama The Hateful Eight trefaldigt Oscarsnominerad.

Är allt Buffalo Bills förtjänst?

När det kommer till västerns celebriteter kan listan göras lång, ruggigt lång. Än i dag är de flesta bekanta med namn som Billy the Kid, Wyatt Earp, Jesse James, Buffalo Bill, Doc Holiday och Sitting Bull. I den här kontexten är nog ändå Buffalo Bill mest intressant. Det är nämligen till stor del på grund av honom som vår kollektiva bild av vilda västern ser ut som den gör.

Buffalo Bill har många titlar på sitt CV, däribland Buffeljägare, soldat, författare och skådespelare. Efter att ha fått ryktet om att ha skjutit 4 000 bufflar på 18 månader, började han flitigt sprida myten om sig själv genom att skriva böcker med överdrivna biografiska skildringar.

Under andra halvan av 1800-talet turnérade han över USA och även i Europa med föreställningen Buffalo Bill’s Wild West, där han uppträdde med västernikoner som Sitting Bull och Annie Oakley. I klassisk amerikansk företagsanda upphöjde han bilden av vilda västern och slog mynt av de mest otroliga historier, som skulle forma synen på västern för all framtid.

Och snacka om att showerna var en succé. Flera historiker menar att Buffalo Bill, eller William Cody som han egentligen hette, var planetens kändaste man under början 1900-talet. I dag används fortfarande hans namn på västernshower runt om i världen och i under åren har vi sett honom gestaltas i ett oräkneligt antal filmer.

Kanske är det William “Buffalo Bill” Cody vi ska tacka för att vi drömmen om vilda västern fortfarande lever kvar?