George H. Johnson
Gold rush, 1849, Kalifornien

Våt vinter väcker liv i Kaliforniens historiska guldrusch

Äventyrare vallfärdar för närvarande till Kalifornien. Det våta vintervädret har skakat liv i den guldrusch som 1849 fick 100 000 personer att strömma til Kalifornien i hopp om snabb rikedom och lycka.

Inget ont som inte för något gott med sig. Det har invånarna i den amerikanska delstaten Kalifornien erfarit.

Den vanligtvis så soliga delstaten drabbades under vintern och våren av rekordstora mängder snö, slask och regn med strömavbrott, jordskred och översvämningar som följd.

Men nu kommer belöningen.

Regnet har nämligen fått vattnet att flöda i de gamla guldgrävartrakternas floder.

Som en högtrycksspruta spolar vattenströmmen loss klumpar av glänsande guld från flodens sidor.

Eftersom floden bildar en naturlig ränna fortsätter guldet sin färd längs vattenströmmen – där det samlas upp av de horder av hobbyguldgrävare och andra hoppfulla personer som just nu vallfärdar till Kalifornien.

guldgrävare, Kalifornien, Town of Columbia

Hobbyguldgrävare kan nu hitta guld på det gamla sättet – som här vid en rekonstruktion på ett museum.

© Shutterstock

Fynd väcker liv i guldgrävardrömmen

De mest optimistiska drömmer om ett fynd som ska överträffa snickaren James Marshall, som 1848 var den förste som hittade guld i Kalifornien.

Fyndet utlöste den så kallade guldruschen, då omkring 100 000 personer från år 1849 – så kallade 49:ers – strömmade till området i hopp om att hitta en del av de ofattbara rikedomar som vattnet förde med sig ner från bergen.

Entusiasmen bland guldgrävarna är stor. En före detta polis vid namn Mark Dayton berättar för tidningen New York Times att han redan hittat guld för 750 dollar och ser fram emot ännu större vinster.

Men pengar är inte allt. För hobbyguldgrävaren och geologen Barron Brandon är upplevelsen av att vara en del av den nya guldruschen en belöning i sig. ”Det verkliga guldet - det är att vara härute”, konstaterar han.

VIDEO: Följ med på guldjakt i Kalifornien