State Archives of Florida
Rosewood

Vad var massakern i Rosewood?

I januari 1923 sprids ett rykte om att en vit kvinna har överfallits av en svart man i Florida. Flera hundra vita män samlas för att hitta den skyldiga i staden Rosewood, som bebos av svarta.

”De dödade min farfar. De tvingade honom att gräva sin egen grav, och när han bett en bön, sköt de honom och kastade ner honom i gropen.”

Så sa Minnie Lee Langley, när hon 1983 i en tv-intervju berättade om sina traumatiska upplevelser 60 år tidigare.

Då – 1923 – var hon en nioårig liten flicka, som bevittnade ett rasistiskt angrepp, som blivit känt som massakern i Rosewood.

VIDEO: Nyhetsinslag med överlevande (1983)

Rosewood brändes ner

Rosewood var ett litet, välfungerande samhälle i den amerikanska delstaten Florida. Det hade omkring 200 invånare, de flesta av dem svarta.

Idyllen krossades dock brutalt i januari 1923, då flera hundra vita män anlände till samhället. En vit kvinna i ett intilliggande samhälle påstods ha attackerats av en svart man, och nu ville gruppen av arga, vita män straffa den skyldige, som enligt ryktena gömde sig i Rosewood.

De följande dagarna förvandlades det lilla samhället till ett inferno av lynchningar och mordbränder. Polisen höll sig undan, och gruppen av vita män växte till omkring 1 000 personer, som deltog i våldsdåden.

När de vita männen en vecka senare lämnade Rosewood var det endast rykande ruiner kvar av samhället, som aldrig befolkades igen.

Rosewood

I stort sett samtliga hus i Rosewood brändes 1923 ner till grunden.

© State Archives of Florida

De överlevande fick ersättning

Officiellt dödades åtta personer i samband med våldsamheterna i samhället, men enligt ögonvittnen var antalet betydligt större. Ingen dömdes någonsin för illdåden, och massakern i Rosewood var i stort sett bortglömd fram till 1982, då en lokal journalist började gräva i historien.

Det förnyade intresset ledde till en rättslig process, då delstaten Florida 1994 dömdes för att inte ha garanterat säkerheten för invånarna i Rosewood och för att ha kränkt deras rättigheter.

Delstaten dömdes att betala 150 000 dollar till var och en av de överlevande från massakern – en av dem var Minnie Lee Langley.