Library of Congress
Martin Luther King jr och Malcolm X

Vad kämpade Nation of Islam för?

De svarta är Guds heliga folk, och de vita är födda onda. Så löd budskapet från Nation of Islam, som lockade tiotusentals svarta amerikaner i 1960-talets USA.

Nation of Islam är en religiös och politisk organisation, som hade sin storhetstid i USA under 1960-talet.

Organisationen bildades redan 1930 av Wallace Fard Muhammad, som var en ivrig förespråkare för svart nationalism. Enligt Muhammad skulle afroamerikaner äga sina egna verksamheter, ta hand om sina familjer och avhålla sig från droger och alkohol för att stärka sammanhållningen bland svarta.

Orden väckte genklang, och under de följande decennierna ökade anslutningen till Nation of Islam bland USA:s svarta, som i gruppen fann en källa till stolthet över sin hudfärg.

Martin Luther King jr och Malcolm X

En av de mest framträdande medlemmarna av Nation of Islam var Malcolm X (t.h.), som här samtalar med Martin Luther King jr.

© Library of Congress

De svarta var heliga

I takt med den ökade anslutningen blev Nation of Islams idéer mer obskyra. Grundtanken var att svarta var Guds utvalda folk, och Nation of Islam blandade inslag från islam med svart separatism och science fiction.

Resultatet blev en berättelse om att den svarta rasen var helig, medan de vita var skrupelfria och våldsamma. Organisationen var övertygad om att den siste av flera Allah snart skulle anlända i en rymdfarkost och frälsa alla svarta.

Budskapet fick antalet medlemmar att öka explosionsartat under 1960-talet, och en av anhängarna var medborgarrättsförkämpen Malcolm X, som blev en galjonsfigur för organisationen – tills han offentligt tog avstånd från Nation of Islam.

Malcolm X mördades 1965, och tre medlemmar av Nation of Islam dömdes för mordet. I november 2021 frikändes emellertid två männen efter 19 respektive 21 år i fängelse.