Vad är Area 51?

Enligt rykten har USA utom­jordingar på Area 51. Hur uppstod dessa rykten?

17 juni 2015

Area 51 blev bas för hemliga vapentester

Oförklarliga händelser och myndigheternas hemlighetsmakeri har gett upphov till konspirationsteorier om basen i delstaten Nevada. Basen grundades av flygvapnet under andra världskriget och 1955 blev CIA delaktiga. Det isolerade läget i en dal i öknen var perfekt för t.ex. vapentester i området.

Liv i luftrummet över Area 51

På 1950-talet var amerikanernas intresse för rymden mycket stort. Pressen skrev om flygande tefat och rymdvarelser. Rapporter om underliga objekt i luftrummet ovanför Area 51 tolkades därför genast som invasioner av ufon. Och misstankarna bara ökade då myndig­heterna vägrade att kommentera ryktena – eller ens erkänna att den mystiska basen inte var något annat än en vanlig flygplats.

Konspirationsteorier kamouflerade Area 51

Källor inom den amerikanska militären har senare sagt att ryktena om ufon passade CIA alldeles utmärkt. Konspirationsteorier om att USA hade hemlig kontakt med rymdvarelser avledde uppmärksamheten från de faktiska projekten. I de öde omgivningarna i Nevada utvecklades allt från hemliga vapen och Kalla krigets spionplan till dagens stealthflyg­plan.


MYT
MYT

En marsmänniska i ett flygande tefat kraschade i staden Roswell år 1947. Myndigheterna gömde kvarlevorna på Area 51. FAKTA Vraket var sannolikt en ballong från ett CIA-projekt. Foto: Getty Images & Corbis/All Over

MYT
MYT

Civila piloter och boende nära Area 51 såg på 1950-talet ufon i luften högt över basen.FAKTA CIA höll på att utveckla spionplanet U-2, som flög på högre höjd än alla kända flygplanstyper. Planet U-2 utvecklades för att spionera på Sovjetunionen. Foto: Getty Images & Corbis/All Over

Kanske är du intresserad av...