USA:s rikaste slog på stort
I slutet av 1800-talet tävlade mångmiljonärerna om att vara störst, bäst och vackrast; det var Vanderbilt, Carnegie och Astor. Lyxhotellen i New York blev jet set-folkets luxuösa mötesplatser där de kunde visa upp all sin rikedom för den häpna allmänheten.

Gästerna på jetsetens baler hörde till de så kallade ”New York 400”: Societetsdrottningen Caroline Astor hade en lista över de 400 personer som enligt hennes förmenande förstod att föra sig i en balsal.
Utanför hotellet Waldorf-Astoria, och hela vägen ned längs Femte Avenyn stod de hästdragna vagnarna i kö. Det var den 10 februari 1897. Vaktmästare och kuskar bar sammet, brokad, höga stövlar och hattar med stora plymer. Hotellets anställda var utklädda till musketörer och hälsade nu de 700 gästerna välkomna till årtiondets maskeradbal.
Kvinnor utklädda till Madame de Pompadour, Marie-Antoinette eller Katarina den stora bar jättelika sidenklänningar, stora vita peruker och glittrande diamanter. De svassade in i lobbyn förda av män som föreställde Ludvig XIV, kardinal Richelieu eller Peter den store.
Bankmannen Oliver Belmont kom som Henrik VIII. Ryktet sade att hans handgjorda rustning med detaljer av guld hade kostat 8000 dollar, cirka 1,3 miljoner kronor i dagens penningvärde.
Inne på hotellet togs gästerna emot av Cornelia Bradley-Martin. Hon hade hyrt de två nedersta våningarna av Waldorf-Astoria för att fira en förestående resa till Europa. Med speglar, tapeter, gobelänger, tavlor och blommor hade hon förvandlat festlokalerna till det franska slottet i Versailles.
Värdinnan var klädd som Maria Stuart och smyckad i Marie-Antoinettes äkta kronjuveler tog hon emot sittandes på en tron. Tonerna från New Yorks filharmonikers stråkar lockade gästerna till den stora balsalen där de fann pyramider av exotiska frukter och champagneglas fyllda med världens dyraste droppar. Gästernas ögon, gommar och näsor lockades av de läckraste franska delikatesser.
Överklassens privatliv offentligt
Under dagarna som följde hade pressen fullt upp med att överträffa sig själv med reportage från balen. En tidning skrev att ”kommande generationer daterar troligen alla händelser med Bradley-Martin balen som utgångspunkt”. En av de få kritiska journalisterna skrev: ”En halv miljon dollar (cirka 79 miljoner kronor i dag, reds anm.) har slösats på tingeltangel och blommor. Mrs Bradley-Martin har triumferat och höjt upp sig själv på fåfängans vulgära tron.”
Reportagen krävde ingen djupgående research – jet set-folket hade i princip bjudit in journalisterna. Alla stora sociala evenemang i New York ägde nämligen rum på offentliga platser och de flesta föredrog att vara på Waldorf-Astoria. I andra länder hölls de rikas tillställningar i privata palats där aristokratin kunde få vara ifred för de stora massornas missunnsamma blickar.
Men i takt med att ekonomin fullständigt exploderade, bland annat inom tung industri, banksektorn, fastighetsbranschen, aktiehandeln och järnvägen i USA, uppstod förmögenheter som världen aldrig tidigare skådat. Män som John Jacob Astor, Cornelius Vanderbilt och Andrew Carnegie hade arbetat sig upp från fattiga förhållanden och ville nu visa hela världen att de hade lyckats med den amerikanska drömmen. Genom att demonstrera sina framgångar ville de inspirera andra att arbeta hårdare.
Lodrät järnväg ett dragplåster
Driftiga affärsmän insåg snart att det fanns pengar att tjäna på de förmögnas krav på flärd och deras vilja att synas. På New Yorks finaste adresser började lyxhotellen skjuta upp – deras enda uppgift var att ge de välbeställda gästerna en upplevelse utöver det vanliga.
År 1859 invigdes Fifth Avenue Hotel. De 400 rummen hade något alldeles extra: egna badrum och egen kamin, och de 400 anställda stod ständigt redo för gästerna. Stadens första personhiss blev hotellets stora attraktion. ”Den lodräta järnvägen” drevs av en stor ångmaskin i källaren. ”Stora mängder förgyllt trä, sammet, tjocka mattor, rosenträ och gröna draperier skapar en stil och ett välbefinnande som varenda människa önskar sig”, skrev tidskriften Harper’s Weekly om hotellets inredning.
Hotellen tävlade om att överträffa varandra i lyx för att locka till sig ”New York 400”. ”De 400” utgjordes av det fina folkets absoluta elit, utnämnda av societetsdamen Caroline Astor, överklassens högsta smakdomare.
”Det finns bara runt 400 personer i det fashionabla New York”, deklarerade den förmögne Ward McAllister. ”Om man rör sig utanför denna krets möter man människor som inte känner sig bekväma i en balsal eller som får andra att känna sig malplacerade.”