Svenskarna som hamnade i USA:s slum
Författaren Ola Larsmo fascineras av de historier som hamnat i skymundan. Som den om de fattiga svenska emigranter som levde i kåkstaden Swede Hollow i Minnesota.

Swede Hollow i Minnesota omkring 1930.
För tiotalet år sedan var Uppsalaförfattaren Ola Larsmo tillsammans med sin fru Rita i Minnesota för att hälsa på Ritas vänner. De passade också på att besöka American Swedish Institute i Minneapolis, där Ola Larsmo fastnade vid en gulblek skärmutställning om Swede Hollow, ett slumområde i närliggande St Paul som från 1850-talet och framåt befolkades av bland andra fattiga svenskar.
Här levde de som var längst ner på samhällsstegen. Det var människor vars liv inte hade mycket gemensamt med den allmänna svenska sinnebilden av strävsamma och hårt arbetande emigranter som framgångsrikt slog sig ner i USA och togs emot med öppna armar, likt Karl Oskar och Kristina i Vilhelm Mobergs Utvandrarsvit.
"Berättelser i skuggan"
– Jag blev stående vid den där utställningen i en timme av det enkla skälet att jag är så fascinerad av sådana där berättelser som någon har tystat ner, sådant som man inte vill höra. Berättelserna i skuggan brukar jag kalla dem.
DRÖMMEN OM AMERIKA BLEV EN MARDRÖM
Ola Larsmo har fått korn på ”berättelser i skuggan” förr. Som när han i essän Djävulssonaten uppmärksammade det så kallade Bollhusmötet i Uppsala, en sammankomst 1939 då ett stort antal studenter protesterade mot att Sverige skulle ta emot några få judiska flyktingar från Tyskland.
Den här gången har Larsmo försökt nosa upp spåren efter det tusental svenskar som bodde i Swede Hollow. Fram trädde en bild av liv som levdes i misär.
Många hade hårda och farliga jobb, ofta vid järnvägen. Husen var inte mer än enkla skjul, sjukdomar var vanliga. De nyanlända svenskarna sågs av andra grupper ofta som korkade och smutsiga under den här tiden. Arbetet ledde till en längre artikel i Dagens Nyheter 2013.
Vad fick du för reaktioner på artikeln?
– Det blev DN:s näst mest delade artikel någonsin. Men jag hade inte förstått att människor också skulle bli arga över den. Men man kan lita på de svenska rasisterna. På Flashback dök det upp långa tirader om att jag smutskastade de svenska emigranterna.