Boëda et al.
stenredskap funnet i Brasilien

Stenredskap gör ursprungsamerikanerna äldre

Ursprungsamerikanerna kom till kontinenten flera tusen år tidigare än vi trott, anser forskare efter fynd av ett uråldrigt stenredskap.

I Vale da Pedra Furada i nordöstra Brasilien har arkeologer funnit ett stenredskap som är minst 24 000 år gammalt.

Fyndet är det äldsta beviset för urbefolkningens närvaro i Sydamerika och ifrågasätter samtidigt rådande hypoteser om när människor kom till Amerika.

Forskarna kan se att stenredskapet, som är gjort av mjuk sandsten, formats genom att bitar av det omsorgsfullt slagits av mot en hårdare bergart som basalt.

På den vassa kanten har forskarna dessutom hittat rester av både växter och djur, som ”kniven” använts för att skära i.

stenredskap funnet i Brasilien

Redskapet mäter 21 x 18 cm. På den vassa kanten fann forskarna spår av mänsklig aktivitet.

© Boëda et al.

Exakt vad redskapet använts till vet forskarna ännu inte, men på kanten av det satt mikroskopiska rester av både växter och djur, vilket tyder på att redskapet använts för att skära med.

Stenredskapet grävdes 2016 ut i en dal i den brasilianska delstaten Piauí.

© Shutterstock

Låg i uråldrigt jordlager

Redskapet grävdes ut redan 2016 och har sedan dess granskats av talrika experter. Undersökningarna har avslöjat hur gammalt det är.

”Hittills har den officiella nordamerikanska arkeologiska bedömningen varit att de första människorna kom till Amerika för omkring 15 000 år sedan. Men det här föremålet upptäcktes i ett arkeologiskt lager som är mellan 27 600 och 24 000 år gammalt”, förklarar Ignacio Clemente-Conte.

Han deltog i undersökningarna tillsammans med en grupp brasilianska och franska experter. Den nya dateringen gör fyndet till den amerikanska kontinentens äldsta stenredskap som med säkerhet kan konstateras ha tillverkats av människor.