Efter upproret: Slavarna friades i domstol
Slavarna på fartyget Amistad gjorde uppror och tog över skeppet där de var fångar. För att vinna sin frihet var de också tvungna att kämpa i en amerikansk domstol.

Upproret på slavskeppet Amistad följdes av en uppmärksammad rättegång. Bild från filmen Amistad.
Spänningen på slavskeppet Amistad hade bara vuxit. Kaptenen, Ramón Ferrer, och kocken, Celestino, behandlade slavarna illa, slog dem och gav dem minimala ransoner mat och vatten. Till sist, på morgonen den 30 juni 1839, ägde den konfrontation rum som fick slavarna att ta ett dramatiskt steg.
En av slavarna, en man som gått till historien under namnet Cinqué, vilket är en ungefärlig nedteckning av hur hans namn uttalas, stod trotsigt upp mot kocken och krävde mer att äta.
Celestino slog då Cinqué i kedjor, och visade med gester att slaven skulle dö, så fort skeppet nådde sitt slutmål – men inte bara dödas, utan också ätas upp.
Rykte om kannibalism
Hotet togs på allvar, för det bekräftade rykten som alla slavarna på fartyget hört redan hemma i Afrika – orsaken till att slavskeppen kom så ofta, och tog så många människor, skulle vara att de som fördes ombord skulle fraktas till andra sidan haven för att ätas upp.
Den natten höll de 53 slavarna som var fastkedjade ombord på fartyget ett möte. De hade fått nog. Ända sedan de fångades in av slavjägare i det som i dag är Sierra Leone i Västafrika, hade de förts från plats till plats under vidriga förhållanden. Närmast hade de varit inlåsta i Havanna, Kuba, och nu skulle de snart vara framme vid slutdestinationen – öns vidsträckta sockerplantager.
Dyrkade upp kedjorna
Till sist, efter att ha påmint om att de kom från en stolt kultur, med en tradition av att kämpa för sina liv, vände sig Cinqué till de andra med en enkel fråga: ”Vem är för att kriga?”
Efter en stunds tvekan bestämde de sig. De tänkte satsa allt, även om det skulle kosta dem livet, på att göra uppror mot slavskeppets besättning.