New York Daily News Archive/Getty Images & Bettmann/Getty Images

”Radioteater vållade masspanik i USA”

I oktober 1938 uppfördes Orson Welles radioteater om utomjordingars angrepp på jorden. ”Världarnas krig” var så realistisk att USA lamslogs av fasa. Men är det verkligen sant att pjäsen lurade en hel nation?

Kvällen den 30 oktober 1938 spelade den amerikanska radiostationen CBS oförarglig dansmusik, men strax efter klockan åtta avbröts tangoklassikern ”La Cumparsita” oväntat av en upphetsad röst:

”Mina damer och herrar, vi avbryter vårt program med dansmusik för en särskild nyhetsbulletin från Intercontinental Radio News.”

”Klockan 19.40 normaltid rapporterade professor Farrell från Mount Jennings-observatoriet i Chicago att han hade observerat flera explosioner av glödande gas på planeten Mars. Spektroskopet visar att gasen är väte och att den rör sig mot jorden med enorm hastighet.”

Världarnas krig, Orson Welles, masspanik, William Dock

”Världarnas krig” skrämde William Dock från Grovers Mill så mycket att han barrikaderade sig i sin kvarn.

© Bettmann/Getty Images

Fram till klockan 21.00 fortsatte dramat. Radiolyssnarna blev vittnen till utomjordingarnas förödande angrepp på jorden, och reportrar rapporterade om masshysteri och död. Till slut nådde angriparna Times Square på Manhattan. Därefter blev det tyst ...

Vid det laget sades det att flera miljoner radiolyssnare befann sig på vild flykt för att sätta sig i säkerhet. De lät sig inte lugnas förrän chefen för radioteatern, Orson Welles, i etern förkunnade att allting hade varit en teaterföreställning.

FÖR OCH EMOT: Storm i ett vattenglas

Polisen blev nedringd av uppskrämda lyssnare, medan framförandet av ”War of the Worlds” (Världarnas krig) pågick. En sammanställning från New Jersey visar till exempel att antalet larmsamtal ökade med 40 procent på kvällen den 30 oktober.

Welles greps. Polisen kom till radiostationen CBS omkring klockan 20.30, men kunde inte komma in i studion. Efter klockan 21 greps Orson Welles och fördes bort.

Undantagstillstånd i by. Det finns flera exempel på att panik utlöstes av radiopjäsen. Mest känd är kanske mjölnaren William Dock i Grovers Mill i New Jersey. Han grep sitt gevär och sköt mot byns vattentorn i tron att det var utomjordingarnas landningsfarkost.

Lyssnarna var förvarnade. Innan sändningen inleddes fick lyssnarna reda på att stationens uppsättning av ”Världarnas krig” skulle börja. Det hjälpte dock inte de lyssnare som tillkom först senare.

Låga lyssnarsiffror. Orson Welles sändningstid på söndagskvällen sammanföll med radiostationen NBC:s populära kvällsprogram, som alltid lockade klart flest lyssnare. CBS hade alltså inte tillräckligt med lyssnare för att utlösa masshysteri.

Tidningarna ville skada radion. År 1938 var radio fortfarande en uppkomling bland massmedierna. Men tidningarna märkte hur annonsörerna i allt högre grad gick över till radioreklam. Welles radioteater erbjöd tidningarna en möjlighet att skada en konkurrent.

Världarnas krig, Orson Welles, radio

”Världarnas krig” gjorde skådespelaren och regissören Orson Welles till stjärna.

© Granger/Imageselect

SLUTSATS: Historien är för bra för att vara en lögn

Samma kväll som ”Världarnas krig” sändes ringde analysbyrån C.E. Hooper till 5 000 representativt utvalda amerikaner för att ta reda på om de lyssnade på radio. Endast två procent uppgav att de lyssnade på CBS. Betydligt fler hade rattat in konkurrenten NBC, som hade besök av en buktalare.

Troligen skrämdes flera tusen lyssnare från vettet av radiopjäsens realism, men de allra flesta insåg att det rörde sig om just teater.

Bilden av panik växte fram först under de följande dagarna, när tidningarna började rapportera om händelsen och cirka 12 500 artiklar skrevs om paniken och den allvarliga fara som radiomediet utgjorde.

Den 23-årige Orson Welles kunde inte vara nöjdare – hans nedläggningshotade radioteater fick till slut uppmärksamhet, och han fick rykte om sig att vara en mästerlig regissör. I Grovers Mill hyser man inget agg. Byn firar varje år utomjordingarnas ”landning”.

MYTKROSSARNAS DOM: Masspaniken är påhittad!