Protest på knä sprider sig – Martin Luther King uppfann den

USA: Under hashtaggen #takeaknee sprider en viral kampanj mot rasdiskriminering sig just nu med blixtens hastighet. Den knäböjande position som kampanjens anhängare intar är emellertid inte ny – den introducerades 1965 av Martin Luther King.

Martin Luther King

År 1965 knöböjde Martin Luther King i Alabama i protest mot bland annat att polisen hade gripit 250 svarta amerikaner. År 2017 knäböjer amerikanska football-spelare mot rasdiskriminering.

© Getty Images

Det gav rubriker över hela USA, när den amerikanske football-spelaren Colin Kaepernick hösten 2016 inför en match vägrade att stå upp när den amerikanska nationalsången spelades, och i stället valde att gå ned på knä och placera sin vänstra armbåge på vänster knä.

Senare förklarade Kaepernick för NFL.com att han inte ville stå upp och visa ”stolthet över en flagga för ett land som förtrycker svarta och icke-vita” och hänvisade till bland annat den polisbrutalitet som har kostat många svarta unga män livet i USA.

Trump: Football-spelare bör få sparken

Efter det valde många att följa i Kaepernicks fotspår, men hans protest slog igenom på allvar först när den amerikanske presidenten Donald Trump under att väljarmöte i delstaten Alabama den 22 september 2017 kommenterade den.

Till entusiastiska applåder från åhörarna förkunnade Trump bland annat att Kaepernick är en ”son of a bitch”, och att spelare som brister i respekt gentemot den amerikanska flaggan bör få sparken.

Dagen därpå följde han upp sitt tal med en uppdatering på Twitter.

Protesten sprider sig

Trumps kommentar och tweet har av många tolkats som ett angrepp på spelarnas yttrandefrihet, och under helgen valde många amerikaner – både på och utanför planen – att anamma Kaepernicks protest.

Under helgens matcher avstod 200 NFL-spelare från att hylla nationalsången på traditionellt vis.

I protest valde de att antingen gå ned på knä, höja sina knutna nävar, eller att stanna kvar utanför planen, tills tonerna från nationalsången tystnat.

På sociala medier ger vanliga amerikaner spelarna sitt stöd – bland annat under hashtaggen #takeaknee, där de lägger upp bilder av sig själva på knä.

Det sker i protest mot Trump och de rasrelaterade orättvisor som många anser fortfarande råder i USA.

Martin Luther King gick med på knä

Den knästående protesten mot rasism är emellertid ingen tillfällighet.

Den tillämpades av bland andra den amerikanske medborgarrättsförkämpen Martin Luther King under demonstrationer 1965 i staden Selma i delstaten Alabama, och var ett led i hans och hans anhängares icke-våldsamma protester.

Bernice King, Martin Luther Kings dotter och direktör för King Center i Atlanta, Georgia blandade sig dagen efter Trumps tweet i debatten.

Hon lade upp en bild av sin knästående far från en demonstration den 1 februari 1965 med hashtaggen #takeaknee.

Obamas justitieminister yttrar sig

Hennes tweet följdes upp av en tweet från Eric H. Holder Jr., som var justitieminister under president Barack Obama, och han skrev att ”den knästående protesten är ingen ny företeelse”, vilket var riktat direkt till president Trump.

Hans uppdatering har i skrivande stund delats mer än 45000 gånger.