Protest på knä sprider sig – Martin Luther King uppfann den
USA: Under hashtaggen #takeaknee sprider en viral kampanj mot rasdiskriminering sig just nu med blixtens hastighet. Den knäböjande position som kampanjens anhängare intar är emellertid inte ny – den introducerades 1965 av Martin Luther King.

År 1965 knöböjde Martin Luther King i Alabama i protest mot bland annat att polisen hade gripit 250 svarta amerikaner. År 2017 knäböjer amerikanska football-spelare mot rasdiskriminering.
Det gav rubriker över hela USA, när den amerikanske football-spelaren Colin Kaepernick hösten 2016 inför en match vägrade att stå upp när den amerikanska nationalsången spelades, och i stället valde att gå ned på knä och placera sin vänstra armbåge på vänster knä.
Senare förklarade Kaepernick för NFL.com att han inte ville stå upp och visa ”stolthet över en flagga för ett land som förtrycker svarta och icke-vita” och hänvisade till bland annat den polisbrutalitet som har kostat många svarta unga män livet i USA.
Trump: Football-spelare bör få sparken
Efter det valde många att följa i Kaepernicks fotspår, men hans protest slog igenom på allvar först när den amerikanske presidenten Donald Trump under att väljarmöte i delstaten Alabama den 22 september 2017 kommenterade den.
Till entusiastiska applåder från åhörarna förkunnade Trump bland annat att Kaepernick är en ”son of a bitch”, och att spelare som brister i respekt gentemot den amerikanska flaggan bör få sparken.
Dagen därpå följde han upp sitt tal med en uppdatering på Twitter.