Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

År 1965 knöböjde Martin Luther King i Alabama i protest mot bland annat att polisen hade gripit 250 svarta amerikaner. År 2017 knäböjer amerikanska football-spelare mot rasdiskriminering.

© Getty Images
Samhälle - Amerikas historia

Protest på knä sprider sig – Martin Luther King uppfann den

USA: Under hashtaggen #takeaknee sprider en viral kampanj mot rasdiskriminering sig just nu med blixtens hastighet. Den knäböjande position som kampanjens anhängare intar är emellertid inte ny – den introducerades 1965 av Martin Luther King.

Det gav rubriker över hela USA, när den amerikanske football-spelaren Colin Kaepernick hösten 2016 inför en match vägrade att stå upp när den amerikanska nationalsången spelades, och i stället valde att gå ned på knä och placera sin vänstra armbåge på vänster knä.

Senare förklarade Kaepernick för NFL.com att han inte ville stå upp och visa ”stolthet över en flagga för ett land som förtrycker svarta och icke-vita” och hänvisade till bland annat den polisbrutalitet som har kostat många svarta unga män livet i USA.

Trump: Football-spelare bör få sparken

Efter det valde många att följa i Kaepernicks fotspår, men hans protest slog igenom på allvar först när den amerikanske presidenten Donald Trump under att väljarmöte i delstaten Alabama den 22 september 2017 kommenterade den.

Till entusiastiska applåder från åhörarna förkunnade Trump bland annat att Kaepernick är en ”son of a bitch”, och att spelare som brister i respekt gentemot den amerikanska flaggan bör få sparken.

Dagen därpå följde han upp sitt tal med en uppdatering på Twitter.

Protesten sprider sig

Trumps kommentar och tweet har av många tolkats som ett angrepp på spelarnas yttrandefrihet, och under helgen valde många amerikaner – både på och utanför planen – att anamma Kaepernicks protest.

Under helgens matcher avstod 200 NFL-spelare från att hylla nationalsången på traditionellt vis.

I protest valde de att antingen gå ned på knä, höja sina knutna nävar, eller att stanna kvar utanför planen, tills tonerna från nationalsången tystnat.

På sociala medier ger vanliga amerikaner spelarna sitt stöd – bland annat under hashtaggen #takeaknee, där de lägger upp bilder av sig själva på knä.

Det sker i protest mot Trump och de rasrelaterade orättvisor som många anser fortfarande råder i USA.

Martin Luther King gick med på knä

Den knästående protesten mot rasism är emellertid ingen tillfällighet.

Den tillämpades av bland andra den amerikanske medborgarrättsförkämpen Martin Luther King under demonstrationer 1965 i staden Selma i delstaten Alabama, och var ett led i hans och hans anhängares icke-våldsamma protester.

Bernice King, Martin Luther Kings dotter och direktör för King Center i Atlanta, Georgia blandade sig dagen efter Trumps tweet i debatten.

Hon lade upp en bild av sin knästående far från en demonstration den 1 februari 1965 med hashtaggen #takeaknee.

Obamas justitieminister yttrar sig

Hennes tweet följdes upp av en tweet från Eric H. Holder Jr., som var justitieminister under president Barack Obama, och han skrev att ”den knästående protesten är ingen ny företeelse”, vilket var riktat direkt till president Trump.

Hans uppdatering har i skrivande stund delats mer än 45000 gånger.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj