Panik på prärien: Desperata ungkarlar sökte kvinnfolk
Drömmen om lycka och rikedom drev i mitten av 1800-talet massor med män till vilda västern. Men när land och guld erövrats insåg nybyggarna att det var ganska ensamt. Ungkarlarna var i desperat behov av kvinnor som de kunde gifta sig med.

Med den akuta bristen på kvinnfolk hade västerns cowboys inget annat val än att själva fixa frisyren.
Nybyggarna på den amerikanska västkusten hade i stort sett allt man kunde önska sig. Vidsträckta vidder, djupa skogar, timmer och en jord där den som hade tur med hackan kunde hitta klumpar av renaste guld.
På 1800-talet utvandrade en våg av lycksökare till den öde västern. De kom från de befolkade områdena i öster och slog sig ned som bönder, pälsjägare, skogshuggare och guldgrävare. De hade allt. Nästan.
Såväl säng som kokkärl fick de nämligen själva hålla varma. Det, och avsaknaden av små fötter som trampade runt på trägolvet i stugorna, fick dem att agera. De måste ha kvinnor.
De västra amerikanska delstaterna Kalifornien, Oregon, Washington, Utah, Nevada och Arizona hade befolkats av nästan bara män. Det resulterade i en extremt sned könsfördelning. I staden San Francisco gick det hela 12 män på en kvinna.
I Washington Territory var det nästan lika illa: nio män för varje medborgare av det motsatta könet. Enligt de fåtal kvinnor som vågade ge sig iväg på den långa resan västerut fick obalansen katastrofala följder.
The Busy Bee Club utgjordes av sex damer från Tucson i Arizona. De förmedlade kvinnor till västern och kunde berätta om en ”ociviliserad” mansvärld, där ensamma själar drack bort sin längtan på saloonen eller fick utlopp för sin tristess genom att använda knytnävarna.
Busy Bee Club var inte ensam om att skaffa fram brudar till ungkarlar. Under 1800-talets senare hälft försökte många kreativa kvinnor, desperata cowboys och idérika äktenskapsförmedlare locka kvinnor västerut.
I öst var det nämligen ett överskott på kvinnor eftersom många hade blivit änkor efter inbördeskriget. Det fanns många sätt att rekrytera brudar: kontaktannonser i tidningar, förfrågningar i kyrkor och storstilade efterlysningskampanjer.