Latinamericanstudies.org, Shutterstock

Naturens LSD gav inkas förfäder makten

Utgrävningar visar att Sydamerikas så kallade Huarikultur på 900-talet använde vilda fester för att behålla folkets stöd.

Inkafolkets föregångare, Huaririket, höll på 900-talet vilda fester. Det konstaterar en grupp arkeologer vid Royal Ontario Museum. De kanadensiska och amerikanska forskarna håller på att gräva ut ruinstaden Quilcapampa, som ligger drygt 50 mil söder om vår tids Cuzco i Peru.

Överallt i staden har arkeologerna funnit spår av att Huaririkets invånare bryggde den alkoholhaltiga drycken chicha, som påminner en smula om öl. Faktum är att forskarna fann mer än en miljon botaniska rester, framför allt frön och växtdelar, som använts för att producera den fermenterade drycken.

LSD-aktigt rus trollband folket

Enligt arkeologerna var det Huaririkets elit som beordrade undersåtarna att producera enorma mängder chicha. Den alkoholhaltiga drycken skulle intas under stora festligheter, då alla invånare deltog.

Quilcapampa är i dag en snustorr ruinstad, men för 1 200 år sedan myllrade platsen av liv.

© Antiquity

För att befästa sin maktposition gjorde eliten chichan svagt euforiserande med hjälp av frön från träd av arten Anadenanthera colubrina, som tillhör familjen ärtväxter. I Quilcapampa har arkeologerna funnit massor av frön som malts och som gav psykedeliska hallucinationer i stil med den moderna drogen LSD.

Forskarna tror att det var endast Huaririkets elit som hade tillgång till frön från Anadenanthera colubrina-träd, för träden växte mer än 40 mil från staden och det krävdes stora resurser för att hämta fröna. I sin rapport skriver forskarna:

”Dessa individer (eliten, red.) hade kapaciteten att åstadkomma minnesvärda kollektiva sinnespåverkande fester, men såg till att de inte kunde kopieras av andra.”

På så sätt såg inkafolkets förfäder till att undersåtarna förblev lojala, eftersom endast makthavarna kunde ge folket det eftertraktade ruset.