Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Nascalinjerna var fulla med vatten

De tvåtusen år gamla avbildningarna av kolibrier, hundar och valar i Perus öken har länge varit ett mysterium. Nu anser spanska forskare att de har löst gåtan: Linjerna var livsviktiga för nascakulturens lantbruk.

Project Save Nazca / Irrigation Channel Lines

I åtta år undersökte en grupp spanska forskare nascalinjerna i Peru, och nu anser de att de har löst mysteriet: fördjupningarna i den snustorra ökensanden var nascakulturens kanaler för konstbevattning.

Forskningsledaren Carlos Enrique Hermida García kallar upptäckten för en av världshistoriens största och förklarar:

”Vi har inte bara löst ett mysterium med hjälp av talrika bevis, vi har även upptäckt ett bevattningssystem, som kan rädda miljontals liv runt om i världen.”

Forskarna anser att nascakulturens kanaler förvandlade öknen till en grön oas.

© Project Save Nazca / Irrigation Channel Lines

Kolibrier och valar dök upp i öknen

Nascakulturen fick från cirka 100 före Kristus och de följande 800 åren öknen i södra Peru att blomstra. De framställde med gemensamma krafter stora jordteckningar – så kallade geoglyfer – som i dag är kända som nascalinjerna.

Försök har visat att det i regel tog 2–3 dagar att skapa en 50–100 meter lång geoglyf, som liknar till exempel en kondor, kolibri eller val.

Geoglyferna skapades genom att de översta centimeterna sand och småsten skrapades bort, så att den ljusa, kalkhaltiga jorden undertill syntes.

Arkeologer har hittills hittat 800 räta linjer, 300 geometriska mönster och 70 växter och djur, men nya fynd dyker upp med jämna mellanrum.

Mellan 100 f.Kr. och 750 e.kr. blomstrade nascakulturen i Perus snustorra Nazcaöken, som ligger två mil från Stilla havet.

© Shutterstock

Bevisen presenteras på konferens

Carlos Enrique Hermida García är civilingenjör och hans forskarlag har tillämpat byggvetenskapliga metoder för att lösa gåtan med nascalinjerna.

Arkeologer har tidigare grävt ut underjordiska akvedukter i Nazcaöknen, men nu anser forskarna att konstbevattningen var mycket mer avancerad än man trott, och att nascalinjerna spelade en avgörande roll.

Tillsammans med sina kollegor presenterar Carlos Enrique Hermida García sina bevis på en internationell online-konferens, som ska hållas den 21 februari.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj