Lorie Shaull
Norma McCorvey demonstrerar för fria aborter utanför USA:s högsta domstol.

När fick USA fria aborter?

På 1850-talet krävde läkare att aborter skulle förbjudas i USA – annars skulle fattiga ta över landet. Men den planen grusades 1973 av en domstol.

Kanske slut med fria aborter i USA

USA:s högsta domstol har i en inledande omröstning röstat för att varje delstat ska få lov att begränsa rätten till fri abort. Det skriver TV2.dk.

Resultatet av den inledande omröstningen framgår av ett läckt dokument, som sajten Politico har fått tillgång till. Beslutet är ännu inte fattat, och domarna i högsta domstolen har alltså fortfarande möjlighet att byta fot.

Om domarna väljer att hålla fast vid sin inledande inställning blir det en banbrytande uppgörelse med det legendariska beslutet från 1973, Roe v. Wade, som slog fast att kvinnors rätt till abort garanteras av den amerikanska författningen.

USA:s högsta domstol förväntas fatta sitt slutgiltiga beslut inom de kommande två månaderna.

Läs historien bakom aborträtten i USA här ...

År 1857 hade läkarna i USA fått nog. Medan fattiga i USA fick mängder av barn valde många vita medelklasskvinnor att göra abort för att inte få fler barn.

Om inga åtgärder vidtogs skulle de fattigas dåliga gener utarma nationens arvsmassa, hävdade läkarna, som drog igång en kampanj mot aborter. Kampanjen blev framgångsrik, och snart förbjöds aborter i de flesta delstater.

Dom gav fria aborter

Ungefär hundra år senare presenterade en grupp juridiska experter ett lagförslag, som skulle göra aborter lagliga efter bland annat våldtäkt och incest.

Förslaget fick mer radikala grupper att engagera sig i abortkampen: feminister krävde fria aborter, medan fanatiska kristna ansåg att USA:s författning garanterade rätten till liv – även för foster.

Slutuppgörelsen inleddes, när en kvinna år 1970 tog delstaten Texas hela vägen till USA:s högsta domstol för att få en abort. År 1973 slog högsta domstolen i sin dom (Roe vs. Wade) fast att rätten till abort garanteras av författningen.

Norma McCorvey demonstrerar för fria aborter utanför USA:s högsta domstol.

Norma McCorvey (t.v.) vann 1973 en banbrytande seger för fria aborter i USA:s högsta domstol.

© Lorie Shaull

... men förbud finns kvar

I teorin var rätten till abort garanterad i USA. I praktiken försökte abortmotståndare kullkasta domen, bland annat genom att se till att mer konservativa domare tillsattes, när platser blev lediga i högsta domstolen.

Det lyckades delvis 1992, då en ny dom gav delstater större frihet att reglera tillgången till abort.

Sedan dess har flera delstater skärpt abortlagarna. Senast har Texas den 19 maj 2021 förbjudit abort efter sjätte veckan i graviditeten.