Raskravaller har skakat USA i årtionden

Ända sedan de blodiga kravallerna 1992 har USA gång efter annan skakats av fall av grovt polisvåld. Här är fallen som orsakat de största oroligheterna.

1992: Los Angeles brinner

Los Angeles exploderar när fyra poliser från Los Angeles frikänns efter att ha misshandlat den svarte byggnadsarbetaren Rodney King i samband med ett gripande.

Det brutala gripandet, under vilket den obeväpnade King slogs med batonger över femtio gånger, filmades och inspelningen visades på nationell tv.

Video

Frikännandet utlöste fem dagars våldsamma kravaller i Los Angeles, under vilka sextiotre människor dödades.

Först efter det att nationalgardet och armén satts in fick myndigheterna kontroll över situationen.

2014: Mord på tonåring i Ferguson

USA skakas återigen av oroligheter när den vite polisen Darren Wilson slipper ifrån åtal efter att ha skjutit ihjäl den svarte artonåringen Michael Brown i samband med stölden av en låda cigarrer i Ferguson, en förort till Saint Louis.

Polisens påstående om att Brown varit hotfull motsades av ögonvittnen. Brown sköts med sex skott.

Oroligheterna pågick i nästan en vecka, under vilken polisen tvingades vidta kraftfulla åtgärder mot kravaller och plundringar.

Video

År 2015 kom USA:s justitiedepartement fram till att polisen i Ferguson gjort sig skyldig till generell diskriminering av stadens afroamerikanska invånare.

2015: Baltimores svarta rasar

När en ung svart man dör i polisens förvar i staden Baltimore kommer år av frustration i öppen dager.

Den unge mannen, Freddie Gray, hade gripits en vecka tidigare. Under transporten till stationen hade poliserna satt fängsel på hans händer och ben och lagt honom på golvet i bilen utan att spänna fast honom.

Video

Resultatet blev att Gray bröt nacken och han avled efter att ha legat i koma en vecka.

Episoden utmynnade i några av de värsta oroligheterna i Baltimores historia med hundratals bilbränningar och våldsamma sammandrabbningar med polisen.

Senare konstaterades att Gray inte bevisligen hade gjort någonting som kunde rättfärdiga gripandet av honom.

2016: Upprörande mord

År 2016 uppstår våldsamma oroligheter i Charlotte i den amerikanska delstaten North Carolina sedan den fyrtiotreårige afroamerikanen Keith Lamont Scott skjutits ihjäl av polisen.

Video

Mordet skiljer sig från de många övriga fallen på så vis att polisen som höll i vapnet var svart.

Keith Scott sköts när polisen kom till hans lägenhet i samband med en spaning efter en annan man.

Enligt polisen såg de Scott stiga ut ur en bil på den närliggande parkeringsplatsen med ett vapen i handen. När han vägrade följa polisens anvisningar blev han skjuten.

Mordet utlöste två dagars omfattande kravaller. Polisen frikändes senare från alla anklagelser.

2020: George Floyds död skakar USA

Den 25 maj 2020 dör afroamerikanen George Floyd vid ett gripande i Minneapolis.

På videor från gripandet ser man att en vit polis i nio minuter trycker knäet mot Floyds hals medan han iförd handfängsel ligger på trottoaren och desperat förklarar att han inte kan andas.

Video

Floyds död leder till våldsamma protester i samtliga amerikanska delstater. För att få bukt med våldet införs utegångsförbud från tidig kväll till tidig morgon i över femtio delstater och större amerikanska städer.

I tjugotre amerikanska delstater, däribland George Floyds hemstat Minnesota, har man även satt in stridsutrustade soldater från nationalgardet för att kontrollera de omfattande protesterna.