Maria Cortez

Machu Picchus namn är felaktigt

I mer än 100 år har vi kallat inkafolkets berömda stad i Anderna för helt fel namn, konstaterar forskare.

Huayna Picchu. Namnet kräver lite tillvänjning, men snart kommer det att börja ersätta Machu Picchu i historieböckerna. Ny forskning visar nämligen att den berömda inkastaden från 1400-talet i själva verket kallades för Huayna Picchu av sina invånare.

Historikern Donato Amado Gonzales vid Perus kulturdepartement och arkeologen Brian S. Bauer vid University of Illinois Chicago gick igenom samtliga kända skriftliga källor om den berömda staden i Peru.

De kom fram till att inte en enda källa omnämner staden som Machu Picchu, innan den amerikanske upptäcktsresanden Hiram Bingham återupptäckte ruinerna 1911.

Machu Picchu är namnet på den karakteristiska bergstopp som inkastaden Huayna Picchu ligger på, säger forskarna.

© Pedro Szekely

Gammal karta avslöjar namnet

Forskarna fick korn på misstaget genom att studera en sydamerikansk atlas från 1904, i vilken ruinstaden kallas Huayna Picchu. Senare fann de fler källor som nämnde namnet – bland annat texter skrivna av en spansk conquistador på 1500-talet.

Enligt Gonzales och Bauer gav Hiram Bingham troligen staden det felaktiga namnet för att han missförstod de peruaner som han stötte på i Anderna. För dem var Machu Picchu namnet på bergstoppen som staden ligger på.