© Corbis/Polfoto

Ku Klux Klan: Den grymma historien bakom bödlarna i vita kåpor

Den 24 december 1865 bildades det rasistiska brödraskapet Ku Klux Klan i den amerikanska landsortshålan Pulaski i Tennessee. Läs deras fasansfulla historia här.

8 augusti 2018 av Andreas Ebbesen Jensen

Det är inte enbart Jesus Kristus som firar sin födelsedag under juldagarna. Det gör även det amerikanska, rasistiska brödraskapet Ku Klux Klan, som år 2015 hade existerat i 150 år.

Skillnaden mellan jubilarerna är emellertid enorm ...

För medan Jesus predikade kärlek och förlåtelse, har medlemmarna i den högernationalistiska organisationen sedan 1865 predikat hat och straff mot USA:s svarta befolkning.

Vi granskar de maskerade klanmedlemmarnas historia och ger en överblick över Ku Klux Klans historia.

1865: Ku Klux Klan ser dagens ljus

Ku Klux Klan grundas den 24 december av sex unga män i orten Pulaksi i Tennessee. Till en början ville brödraskapet bara roa sig och ställa till med ofog, när de iförda långa dräkter och masker red runt och skrämde människor i orten.

1867–70: Medlemmarna strömmar till

Den tidigare sydstatsgeneralen George W. Gordon gör Ku Klux Klan till en kamporganisation.

Som klanmedlem är man nu förpliktigad att kämpa för att ge Söderns människor (läs: alla vita) deras rättigheter tillbaka. Ku Kluxerna måste svära på att de är ”anhängare av den vite mannens styre” och att de är ”emot negrernas likaställning”.

Ku Klux Klan ombildades från en social klubb till en kamporganisation, och maskerade ryttare red ut i natten för att terrorisera frigivna svarta såväl som vita “nigger lovers”. Oskyldiga familjer överfölls i sina hem, piskades och lynchades.

1871–73 - Lag mot Ku Klux Klan stiftas

Kongressen i Washington driver igenom Ku Klux-lagen, som förbjuder maskering i grupper och – inte minst – ger medborgarna möjlighet att driva sin sak i federala domstolar, om de hindrats från att utnyttja sin rösträtt.

Militär sätts in mot de rättighetskränkande klanmedlemmarna, och snart går organisationen på knäna.

1915–1925 - Ku Klux Klan återvänder

Ku Klux Klan återuppstår efter 40 års dvala – denna gång ledda av William Joseph Simmon. Klanens nye ledare utsåg sig själv till ”kejserlig trollkarl” och införde bland annat korsbränningar (starkt inspirerad av filmen ”Birth of a Nation”) och de ökända vita huvorna.

Ku Klux Klans popularitet växer ständigt, och 1924 når medlemsantalet oroväckande fyra miljoner. När William Joseph Simmons efterträdare, ”stordraken” D.C. Stephenson, året därpå fängslas för mord, tynar klanen bort.

1960-talet - Klanen väcks till liv igen

Ku Klux Klans tredje uppblomstring sker i kölvattnet på medborgarrättsrörelsen ledd av Martin Luther King och Malcolm X. Klanen återgår nu till den gamla terrorverksamheten med mord på medborgarrättsaktivister.

Ku Klux Klan i dag

I dag har Ku Klux Klan i det närmaste lösts upp i nynazistiska fraktioner, som bekämpar varandra inbördes. Ku Klux Klan försöker bli av med sin gammaldags image med de vita dräkterna och brinnande träkorsen, och i dag kan även kvinnor och katoliker bli medlemmar.

 

Det finns just nu 160 aktiva Ku Klux Klan-avdelningar i USA enligt organisationen Southern Poverty Law Center. Du kan se den interaktiva kartan i större storlek här.

Världshistorien vimlar av exempel på hemliga brödraskap – Ku Klux Klan är långtifrån unikt.

På VÄRLDENS HISTORIA älskar vi att dyka ner i historiens mystiska ämnen. Så vill du läsa om ännu fler sådana får du just nu både två nummer av VÄRLDENS HISTORIA och en powerbank som kan laddas med solceller till ett superpris

Kanske är du intresserad av...