Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Ku Klux Klan marching down Pennsylvania Avenue in Washington DC on 13th September 1926

Hur stor var Ku Klux Klan?

Klanen, som bildades för att återupprätta vitt herravälde i Sydstaterna, har gennem tiden oplevet store svingninger i sit medlemstal.

IanDagnall Computing / Imageselect

Den högerextremistiska gruppen Ku Klux Klan (KKK) grundades 1865 av sydstatsveteraner efter det ameri­kans­ka inbördeskriget.

Målet var att återupprätta vit överhöghet i Sydstaterna och beröva svarta deras rättigheter. Medlet var våld och mord på både svarta och vita, som KKK såg som förrädare.

På några år fick ­klanen avdelningar i alla sydstater och hade cirka 550000 medlemmar, när den förbjöds 1871.

Klanen återuppstod 1915 och lade denna gång till invandrare, judar och katoliker till sina fiender.

Pånyttfödelsen berodde på framför allt filmen The Birth of a Nation (1915), som ­glorifierade den ursprungliga klanen och även kom på de vita huvorna och brinnande korsen, som KKK blev känd för.

Den nya klanen fick större spridning och samlade omkring fem miljoner medlemmar i USA, innan den 1944 gick i konkurs på grund av skatteskulder.

Oberoende avdelningar överlevde och fick på 1960-talet vind i seglen som brutala motstån­dare till de svartas kamp för sina rättigheter.

Denna gång fick KKK dock ingen ­central ledning och har sedan dess opererat som små, självständiga enheter. Experter tror att klanen i dag har några tusen medlemmar i USA.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj